Klimamadkampen

Klimamadkampen afholdes af Gladsaxe kommune i de omkringliggende skolers kantiner. Her dyster de forskellige skoler, om at lave den mest klimavenlige opskrift.

I 2017 blev Klimamadkampen holdt i november måned, hvor kokken Gorm underholdte ved finalen. Her blev der også prøvet grænser af, da eleverne smagte på insekter som melorme og fårekyllinger. Insekterne er nemlig et klimavenligt og proteinrigt alternativ som snack.

Vinderne af Klimamadkampen i 2017 var Kalsum, Alexander, Bahar, Logi og Ida fra 7.X på Skovbrynet Skole. De vandt med retten Klimakærlighed.

Klimamadkampens finale

Du skal bruge:

  • 500 g rodfrugter (rødbeder, pastinak, gulerødder, kartofler)
  • 1 løg
  • 1 tsk smør + 1 tsk olie
  • 1 tsk balsamico
  • 100 g kalkun bacon(halal)
  • 1 dl letmælk
  • 1 spsk smør
  • Salt og peber
  • Frisk timian

Tilbehør: 2 skiver rugbrød

Fremgangsmåde:

  1. Skræl rodfrugter og kartoffel og skær dem i grove tern. Kom dem i en gryde med så meget vand, at det lige dækker. Kog rodfrugterne under låg, til de er helt møre - 8-10 min.

  2. Tænd ovnen på 225 grader. Skær løg i både og sautér dem gyldne og møre i smør og olie under omrøring. Krydr med balsamico, salt og peber.

  3. Bred baconen ud på en plade med bagepapir, og bag dem gyldne og sprøde i 6 -10 minutter. Rist rugbrødet med i de sidste 2 minutter.

  4. Lad rodfrugterne dryppe godt af og gem lidt af kogevandet. Mos rodfrugterne groft med en gaffel. Hvis der er rødbeder med, tilsættes de mosen til sidst uden at blive most. Rør mosen igennem med mælk, smør, salt og peber og lidt af grøntsags vandet, til mosen får den ønskede konsistens.

  5. Anret grøntsags mosen med løg og bacon på toppen og servér ristet rugbrød til. Pynt med timian.

Råkost salat:

  • 2 æbler
  • 2 pærer
  • 1 håndfuld grønkålsblade (3 blade)
  • 4 spsk. citronsaft
  • ½ tsk. sukker
  • 1 spsk. vand

Fremgangsmåde:

  1. Skær æbler og pærer i tynde skiver.

  2. Skyl og hak grønkålen fint

  3. Bland det hele i en skål sammen med citronsaft, sukker og vand.

Klimavenlig mad