LED-pærer

Lys har stor indvirkning på vores liv og vores dagligdag. Glødepærens afvikling fra 1. september 2009 har åbnet op for mange nye pærer i alle former, kvaliteter og funktionaliteter.

Hvad er en LED-pære?

LED’en (light-emitting diode, også kaldet lysdioder) har mange kvaliteter og er oven i købet energibesparende. Den er stadig i udvikling, og den har en række kvaliteter og formål, som den er velegnet til.

Læs mere om, hvordan du vælger den rigtige LED-pære 

Led-pærerne er blevet bedre som lyskilde

LED-pæren har været udskældt i mange år på grund af sin lyskvalitet, som kunne ses som blåligt eller gulligt lys. Der findes stadig billige produkter på markedet, der lider under børnesygdommene. Men LED-pærerne er kommet meget længere i dag. Der findes pærer, der har et naturligt hvidt lys, som de fleste oplever er behageligt.

LED-pærer

LED-pærer består af lysemitterende dioder, de fås i spots, pærer, lysstrimler og lyskæder. De tænder med det samme og har et meget lavt energiforbrug. Pærerne afgiver ikke varme, men elektronikken i pærerne gør, og derfor skal de placeres, hvor der er plads til, at de kan afgive varmen. Det forkorter levetiden, hvis de er for varme. Pris og kvalitet hænger sammen. 

Sparepærer

Sparepærer har mange former og fås til mange formål. De har en lang opstartstid og farvegengivelsen er dårligere end andre produkter. De er billige at købe og har en relativ lang levetid. Sparepærer reducerer energiforbruget i forhold til glødepærer med 75 %. 

Halogenpærer

Halogenpærer har ligget i førerfeltet siden glødepærens udfasning. De har det mest naturlige lys i forhold til dagslys fra solen. De har mange former og fås til mange formål. De tænder med det samme og farvegengivelsen er god, men levetiden er kortere på grund af den varme, de afgiver. Halogenpærer bruger kun 30 % mindre energi end de gamle glødepærer, så hvis man vil spare på energien, er det et dårligt valg.

Bortskaffelse af LED-pærer

Sparepærer og LED skal i belysning/lyskilder-containeren på genbrugsstationen. Sparepæren indeholder kviksølv, som er farligt, hvis pæren knuses eller knækker.

LED og halogen indeholder ikke kviksølv.

Boligen