Vil du spare på vandet

Ved du, hvor stort dit vandforbrug er, og hvad du bruger vand til i dagligdagen? Vand er en af jordens vigtigste ressourcer, som vi skal behandle og bruge med omtanke.

Hvor meget vand bruger du?

Tænk dig derfor altid godt om, hvor meget vand du bruger, og om der er områder, hvor du kan nedsætte dit forbrug. Så er der både penge og vand at spare.

Ti gode vandspareråd

Flere af rådene kræver ingen investeringer, men kan alligevel spare dig – og miljøet for at bruge for mange ressourcer.

1. En kande vand i køleskabet.

Fyld dagligt en kande med vand og stil den i køleskabet. Så har du altid koldt vand at drikke uden at skulle lade vandhanen løbe for at vente på koldt vand.

2. Vandbesparende bruser.

Investér i en vandbesparende bruser. Du kan reducere dit vandforbrug væsentligt med den rigtige vandbesparende bruser.

Her ser du et eksempel: en fastmonteret stor bruser kan bruge op til 16 liter vand pr. minut, hvorimod en sparebruser normalt maksimalt bruger op til 8 liter pr. minut. Hvis man tager et dagligt bad på 5 minutter, så vil dette årligt løbe op i henholdsvis 29.200 liter for den store bruser og 14.600 liter for sparebruseren. Der er en markant forskel, som ligeledes kan ses på vandudgiften, hvor forskellen er 769 kr. (i 2015 priser). Så en sparebruser kan hurtigt være tjent ind.

3. Toilettet løber.

Hold øje med, om toilettet løber. Et løbende toilet kan bruge op til 800 liter vand i døgnet - dumme penge lige ud i toilettet!

4.Rengør grøntsagerne i en balje.

Rengør ikke grøntsager under rindende vand. Brug en balje.

5. Korte brusebade i stedet for karbad

Tag korte brusebade i stedet for karbad, og luk for vandet, når du tager sæbe i håret eller på kroppen. Husk også at slukke for vandet, når du børster dine tænder. Bad og personlig hygiejne udgør ca. 36 % af vandforbruget i husholdningen, så her er der mange penge at spare.

6. Fyld altid vaske- og opvaskemaskine helt op.

7. Skift det gamle wc ud.

Ældre toiletter har en stor skyllemængde. Køb eventuelt et nyt med toskyl-system. Toiletskyl udgør ca. 27 % af vandforbruget i husholdningen, så et nyt vandbesparende toilet kan hurtigt tjenes hjem!

8. Termostatisk blandingsbatteri

Et termostatisk blandingsbatteri sparer både vand og varme. På denne type blandingsbatteri kan du indstille både på volumen af vandet, altså mængde af vand, og på temperaturen af vandet. På den måde slipper du for at skrue op og ned for det varme og kolde vand, til du har fundet den rette temperatur.

9. Brug regnvand i haven.

Brug regnvand til at vande i haven. Med en regnvandsopsamler kan du for eksempel vande dine blomster med regnvand frem for at bruge rent drikkevand fra vandhanen.

10. Hold øje med dit vandforbrug.

Kontrollér jævnligt dit vandforbrug. Aflæs for eksempel din vandmåler hver 14. dag. På den måde kan du hurtigt opdage, hvis der for eksempel springer et vandrør, som ligger skjult i muren eller gulvet.

Har jeg en utæt vandmåler?

Er du i tvivl, om du har en utæt installation, så luk for alt, hvad der bruger vand. Se på måleren - det lille sølvfarvede tandhjul skal stå helt stille. Bevæger det sig bare en anelse, bør du kontakte en autoriseret vvs-installatør.

Det gennemsnitlige vandforbrug

Der findes flere optegnelser over det gennemsnitslige vandforbrug. Vi har samlet en række relevante links til forskellige hjemmesider i boksen herunder.

Boligen