Filantropen J.L. Meulengracht

Arkitekt Meulengracht var en idealist og filantrop. Han blev født i 1883 og døde i 1966. I sine unge år tog han til Kina og byggede havne og skoler. I 1930’erne og 40’erne havde han tegnestue i Gothersgade i København, men var også aktiv i Søborg Forskønnelsesforening.

Både i Søborg og andre steder i Københavns omegn arbejdede han for, at arbejderne skulle få mulighed for at få eget hus og have. I Søborg tegnede han og en anden engageret arkitekt ved navn Gothenborg typehusene på Vandtårnsvej og Marienborg Alle, kaldt Indianerlandsbyen. Indianerlandsbyen var en betinget succes, så i Mørkhøj brugte han en anden strategi.

I Mørkhøj var der flere forskellige typehuse at vælge imellem. Og de kunne enten opføres af håndværkere eller af selvbyggere. Alle husene var enkle, funktionelle og spartanske. De kunne opføres af folk uden store indkomster, og arkitektens tegnehjælp var naturligvis ikke gratis, men den var meget billig, hvis man havde købt sin grund af Meulengracht, og hvis man ville nøjes med et af de tilbudte standardhuse. Læs mere om Lillegårdens Villaby og Toftegårdens Haveby.

Skrevet af Eva Molin