Kollektivhuset Høje Søborg

Dansk almennyttigt Boligselskab (DAB) blev stiftet i 1942. I 1944 ville DAB gerne stå for byggeriet Vibevænget, og som konsekvens af det, blev der oprettet et nyt, selvstændigt boligselskab med repræsentanter fra blandt andet DAB og Gladsaxe Sogneråd, som skulle stå for byggerier lokalt i Gladsaxe. Det nye selskab kom til at hedde Gladsaxe almennyttige Boligselskab (GAB). Det blev GAB, der i 1951 kunne indvie det splinternye kollektivhus på Søborg Torv. Byggeriet var et eksperiment. Meningen var, at stort set alt det nødvendigste i hverdagen skulle samles under ét tag.

I den ene fløj af huset var der fødeklinik. I den anden del var der indrettet lejligheder af forskellig størrelse fra 1-værelses til 3 værelser + kammer. Der var fællesvaskeri, men man kunne også betale sig fra at få vasket, ligesom man kunne betale sig fra rengøring, hvad enten man kun ønskede hjælp til en ugentlig støvsugning, eller tillige ønskede at en af husets ansatte skulle klare opvasken. Der var daginstitution, atelier, motionsrum, selskabslokaler, restaurant m.m. knyttet til huset, og meningen var, at de mange fællesfaciliteter skulle kunne aflaste både børn, voksne og ældre.

Kollektivhuset blev tegnet af arkitekterne Hoff og Windinge i 1946, men tegningerne blev ændret flere gange inden byggeriet gik i gang i 1950. Der var 124 lejligheder fra start af, men siden er antallet vokset til 136. Den dag i dag er der fælles reception med kiosk, selskabslokaler, terrasser, mødelokaler, gæsteværelser, restaurant m.m. Selve bygningen, ligesom de øvrige byggerier omkring Søborg Torv, anses for at være af meget høj bygningsmæssig standard, og det fik tildelt høj bevaringsværdi i kommuneatlasset fra 1998.

Skrevet af Eva Molin