Bagsværd Kostskole

Kig også under Bagsværd Skole. Flere interviewede på lydfilerne når omkring mere end én skole, når de fortæller.

 

Margrethe Beck blev født i 1904 ved Skovbrynet i Bagsværd. Området blev dengang kaldt Stralsund, og det kalder Margrethe Beck det helt konsekvent. Margrethe kom på Bagsværd Kostskole i 1910, og gik der, til hun havde fået en realeksamen. Margrethe Beck fortæller også en del om Højgård og Hareskov Kuranstalt. Hendes far ejede Højgård, som stadig ligger næsten ude ved kommunegrænsen til Furesø, og som i dag er ejet af Gladsaxe Kommune. Hareskov Kuranstalt var et fantastisk kurhotel med alt indenfor varme bade, lysbade, massage og andet moderne.

 

Svend Haderup blev født i 1905 og var rektor for Bagsværd Kostskole fra 1931 til 1972. Han fortæller om skolens bygninger og elever. Optagelsen er angiveligt fra 1939.

 

Handelsgartner og senere viceborgmester Jørgen Jørgensen blev født i Bagsværd i 1893. Han fortæller om, hvordan det var at være barn i Bagsværd omkring 1900. Han fortæller ud fra en række billeder, som naturligvis er lagt ud i Gladsaxebilleder.

 

Jørgen Jørgensen fortæller her historien om Bagsværd Kostskole. Han fortæller også om at gå i søndagsskole. I det hele taget kommer Jørgen Jørgensen meget vidt omkring i sine beskrivelser af Bagsværd i gamle dage. Han fortæller om skovløberne i Krathuset, om storfamilien i Sandskredshuset, hvor 12 mennesker boede på 50 kvadratmeter, om Tax og meget meget mere.

 

Gurli Lydom fortæller om sit liv i Bagsværd. Hun gik på Bagsværd Kostskole fra 1920. Hendes forældre købte siden Højgård og drev pension på stedet. Lydoptagelsen slutter brat, men det er heller ikke så meget af den, der er relevant. Vi ved ikke, hvornår Gurli er født, og hvor gammel hun var, da hun kom på kostskolen.