Bagsværd Skole

Jørgen Jørgensen født 1893 og siden viceborgmester i Gladsaxe fortæller om skolerne i Gladsaxe generelt. På Bagsværd Skole lærte børnene virkelig at regne og læse hos lærer Pedersen. På Buddinge Skole huserede lærer Vedsmand, som efter Jørgens beskrivelse var voldelig. Vedsmand blev senere overlærer, altså skoleinspektør, på Søborg Skole. Jørgen fortæller om frøken Andersen-Høyer, hun var skøn.

 

Jørgen Jørgensen fortsætter sin fortælling om kommunen i gamle dage. Om hvordan rigtig mange mennesker drak alkohol. Ikke bare til fest, men også i hverdagen og i arbejdstiden. Han fortæller om, hvilke bøger han læste som barn, om det første bibliotek i Søborg, som var privatejet, om en foredragsforening og meget andet. Lydfilen har ikke med skolen at gøre, men er en generel fortsættelse af de andre lydoptagelser med Jørgen Jørgensen.

 

Georg "Smed" Mathiesen blev født i Bagsværd i 1890. Her fortæller han videre om sin skolelærerindes alkoholproblem, og hvor god både hun og den lærer, han fik senere, var til at bruge spanskrøret.

 

Georg "Smed" Mathiesen blev født i Bagsværd i 1890. Georg gik i Prinsesseskolen, som var den skole, der var i Bagsværd dengang. Han havde en virkelig barsk opvækst, fordi hans mor fik ham udenfor ægteskab. De andre børn kaldte ham for en "horeunge". I skolen lærte han at hente portere hos købmanden. Hans lærerinde var alkoholiker. Han fik en masse bank og lærte stort set ingenting i skolen.

 

Karen Schlanbusch blev født i 1876 og flyttede til Buddinge med sin mand i 1905. Både hun og manden var uddannet læge. De fik tre børn, som både nåede at gå i skole hos frøken Andersen-Høyer, på Bagsværd Skole og på Bagsværd Kostskole. For slet ikke at tale om, at børnene læste videre i Lyngby. Det er Karen, der fortæller, så her er ikke førstehåndsoplysninger om skoletiden, men skoletiden set med forældrenes øjne.

 

Karen Schlanbusch f. 1876 fortæller videre om livet i Gladsaxe. Hun fortæller blandt andet om de børn, der gik på Bagsværd Kostskole. Gårdejer Worms børn fra Vadgård gik der. Sønnen blev siden i 1909 Herlevs første borgmester. 1909 var det år, hvor Gladsaxe og Herlev gik hver til sit. Indtil da havde de været én sognekommune.