Godt arbejdsmiljø

Hvordan sikres et godt arbejdsmiljø? Hvad kan vi gøre for at forbedre både de psykiske og fysiske rammer omkring os, sådan så vi trives i vores dagligdag. Her er et par bud. Og de kan både bruges til børn og voksne.

Brain Breaks

Brain breaks er et tiltag lavet i forbindelse med projektet Trivsel og Bevægelse i Skolen. Det er designet til elever, men kan også sagtens bruges af voksne. Formålet med de her hjernepauser er at give deltagerne et afbræk i den stillesiddende dag, og er her inddelt i fire kategorier.

Sociale: Brain breaks, der foregår i fællesskab og involverer social kontakt mellem deltagerne. Denne kontakt forbedrer det sociale klima og bidrager til, at alle føler sig som en del af fællesskabet.

Koordination: Brain breaks, der har til formål at styrke motorikken og derigennem forbedre hjernens ydeevne, indlæringsevne og koncentration. De omfatter (kryds)bevægelser, som udfordrer koordinationen.

Puls: Brain breaks med et højt aktivitetsniveau (kondition og styrke) sætter tryk på alle systemer og kan hjælpe med at sætte motivationen i vejret.

Velvære: Brain breaks, som fx massage, afspændings- og vejrtrækningsøvelser, der kan øge deltagernes velbefindende, og som bl.a. kan bruges til løsne op for spændinger i bl.a. nakken og skuldrene.

Her finder du alt materialet lavet af Trivsel og Bevægelse i Skolen

Ted Talk med Nilofer Merchant: Got a meeting? Take a walk

I gennemsnit sidder vi ned 9,3 timer om dagen, siger TED-talker Nilofer Merchant. Det er ikke godt for os, og derfor foreslår hun en lille ændring: Næste gang du har et en-til-en møde, så gør det til et ”gående møde”. 

Ted talk med Dan Ariely: What makes us feel good about our work?

Hvad motiverer os til at arbejde? Det er ikke kun penge. Men det er heller ikke kun glæde. Det tyder på at de fleste af os trives når vi er i konstant udvikling og er drevet af et formål. Adfærdsøkonom Dan Ariely fremlægger her to eksperimenter, der afslører vores noget overraskende og nuancerede holdninger i forhold til meningsfuld i vores arbejde. 

Arbejdstilsynets ressourcer om stress

Arbejdstilsynet har udarbejdet to udgivelser om arbejdsrelateret stress.

Første publikation giver et overblik over de faktorer, der kan øge risikoen for, at de ansatte udvikler stress. Publikationen giver også inspiration til, hvordan man kan arbejde med at forebygge arbejdsbetinget stress.

Anden publikation er en vejledning, der beskriver metoder til kortlægning af psykosociale forhold i virksomheden. Formålet er at vejlede virksomhedens arbejdsmiljøorganisation om de metoder, man kan bruge til at kortlægge det psykiske arbejdsmiljø.