Metal

VIDSTE DU - at 560 kilo metal kan blive til 20 cykler, 70 stegepander eller 122.963 søm

Vi kan genbruge metal, bare du husker at tømme og skylle det, så det er nogenlunde rent

Ja tak:

 • konservesdåser fra f.eks. tun eller tomaterfoliebakker
 • øl- og sodavandsdåser uden pant
 • køkkenting af metal
 • gryder og pander
 • kapsler
 • køkkensakse (også selvom de har plastikhåndtag)
 • metallåg fra f.eks. glas
 • stanniol
 • metalstænger og metalrammer
 • fyrfadslysholdere
 • kaffekapsler - for eksempel nespresso (dagrenovation)

Nej tak:

 • trykflasker og spraydåser (farligt affald)
 • metal der indeholder elektronik (elektronik)
 • blisterpakninger fra medicin (dagrenovation)
 • metalfolieposer

Det skal i stedet stilles ud til storskrald, bortset fra trykdåser og sprayflasker, der skal afleveres som farligt affald på genbrugsstationen eller til din vicevært, hvis du bor i etagebolig og din ejendom har et skab til farligt affald.

Hvad sker der med metallet efter indsamling?

Det metal, du er med til at samle ind, består af blandet aluminium og metal. Det eftersorteres, inden det omsmeltes og genanvendes til nye søm, dåser, stegepander og andre produkter

Udover at spare ressourcer, når man genbruger metal, så sparer man også rigtigt meget affald. F.eks. producerer man 85,4 kilo affald, når man skal udvinde ét kilo nyt aluminum. For at lave et kilo genbrugsaluminium producerer man kun 3,5 kilo affald.

Hvad bliver dit metalaffald til?

Det afhænger af, hvilken type metal, der er tale om. Men smider du f.eks. syv kapsler fra dine sodavand ud, så giver det nok genbrugsaluminium til at fremstille en konservesdåse.

Øvrige ofte stillede spørgsmål

Skal jeg bare lægge affaldet direkte i beholderen  uden at lægge det i en plasticpose?
Ja, affaldet skal lægges direkte i genbrugsbeholderne. Du kan med fordel samle noget af dit plastaffald i plastposer, som du jo alligevel lægger i rummet til plast.

Hvor rent skal metallet være?
For at sikre en god kvalitet af genbrugsmaterialerne skal dit affald være nogenlunde rent. Som tommelfingerregel skal du skylle f.eks. makreldåsen og dåsen til flåede tomater – men hvis noget kræver varmt vand og sæbe for at blive rent, er det faktisk bedre for miljøet, hvis du smider det ud sammen med restaffaldet.

Kapsler har metal udenpå og plast indeni – er det så plast eller metal?
Kapsler tæller i denne sammenhæng som metal, selv om der er plast indeni. Når du er i tvivl om noget hører til i det ene eller det andet rum, kan du som tommelfingerregel se på, hvilket materiale der er mest af. Hvis der er mest metal, så læg det i rummet til metal – er der mest plast, så læg det i rummet til plast.
 
Hvis det lader til at være et meget sammensat produkt, så kan det være, at det hører hjemme i dagrenovation. Det gælder f.eks. visse poser fra dybfrostvarer, som består af et tyndt lag aluminium og plast.

Må jeg lægge spraydåser og deodorantspray i rummet til metal?
 Nej. Dåser med indhold under tryk skal afleveres på genbrugsstationen.
Kan jeg sortere alle typer plast – også urtepotter, poser og indpakning?
 Ja. Vi forsøger at genbruge så meget plast som muligt. Derfor medtager vi også den bløde plast som poser, film og lignende, som ellers ville ryge til dagrenovation.

Her kan du læse om, hvordan du kommer af med dit metal

Hvor rent skal det være

Du skal tømme og skylle dit genanvendelige affald. Brug koldt vand og ingen sæbe, så det bliver nogenlunde rent . Hvis du skal bruge varmt vand og sæbe, så smid det hellere til restaffald. Ellers går miljøgevinsten tabt. 

Èn bil - to slags affald

Skraldemanden tømmer dine todelte genbrugsbeholdere og enkammer beholder til plast og metal  i en skraldebil, som også er delt i to separate rum. På den måde sikrer vi, at affaldet holdes adskilt hele vejen.

Plast og metal