Undervisning om rygeforebyggelse i 7. og 8. klasse

Rygeforebyggende undervisning er obligatorisk i Gladsaxe Kommune. Byrådet har besluttet, at alle 7. og 8. klasse på kommunens folkeskoler skal modtage rygeforebyggende undervisning.

Rygeforebyggende undervisning i tre dele

Eleverne i 7. klasser ser et teaterforedrag, der med teatrets virkemidler, får de unge til at reflektere over rygning og røgens skadelige virkning i og på kroppen.

3-4 uger efter eleverne har set teaterforedraget, modtager de 1½ times undervisning af en sundhedsplejerske, der har en særlig uddannelse i rygeforebyggelse. Eleverne deltager i et Jeopardyspil, hvor de i grupper skal besvare forskellige spørgsmål om blandt andet røgens kemiske sammensætning og hvor mange penge det koster om året at være ryger.

I 8. klasse modtager eleverne igen 1½ timers undervisning. Også her er undervisningen bygget op omkring et Jeopardyspil. Jeopardyspillene er udarbejdet af Susanne Jul Petersen og Annette E. Gabrielsen.

Der er i begge undervisningsgange indlagt tid til dialog og reflektion mellem sundhedsplejersken og eleverne.

Vores mål er at få de unge til at træffe et valg om at forblive røgfri.

ACT ON IT - don´t smoke

Teaterforedraget ACT ON IT er en ny måde at kommunikere på. Ved at bruge en blanding af fiktion, journalistik og teater, kommer budskaberne ud til eleverne med en større gennemslagskraft og relevans. Ved hjælp af teaterts virkemidler kommer eleverne  til at føle med skuespillerens rolle, en afdanket tobakssælger. I løbet at teaterforedraget kommer eleverne måske i tanke om, at de selv har et familiemedlem, der er syg eller død på grund af rygning.

Hvad synes eleverne

"Det gjorde stort indtryk på én at se skaderne på  bl.a. lungerne. Det var vildt klamt," siger nogle af eleverne.

Se klippet her

Vælger nikotin frem for mad

Hør om hvordan forsøgdyr vælger nikotin frem for mad. De vil hellere sulte ihjel end undvære nikotinen. Klip fra ACT ON IT.

Hvad synes lærerne

"Det er kort og præcist med knivskarpe virkemidler, der fanger denne her målgruppe," udtaler en af lærerne.

Se klippet her

Surt at kysse et askebæger

"Rygning er bare SÅ klamt. Sådan er det. Det lugter og så kan det jo give kræft", Siger en elev fra Bagsværd Skole.

Læs artiklen her
Teaterforedrag - ACT ON IT