Overvejer du at flytte hjemmefra?

Bor du hos dine forældre og vil du gerne flytte hjemmefra? Så kig med her og få nogle gode råd til, hvad du kan gøre for at finde en bolig.

Hvis du er studieaktiv kan du gratis skrive dig op til de fleste kollegier og ungdomsboliger. Langt de fleste af dem skal du skrive dig op til hos CIU (Central Indstillings Udvalget) og KKIK (Kollegiernes Kontor I Købanhavn).

Hvid du er har arbejde eller er uddannelseshjælpmodtager er der flere muligheder. Andels- og ejerlejligheder er en dyr løsning, og for mange er det decideret umiligt, da man skal kunne kreditvurderes og godkendes til at kunne optage lån. Dette er ikke så almindeligt når man er på offentlig forsørgelse.  Har du et job kan dette dog være en mulighed. Benyt dig af al den støtte og vejledning du kan få, fx. fra din bank i forhold til at få lagt et realistisk budget, således at du ikke kommer i en situation hvor du får sat dig selv for hårdt rent økonomisk.

Modtager du uddannelses- eller kontanthjælp, kan en lejebolig være en god mulighed. Desværre hænger de almene lejeboliger ikke på træerne. Især i København og omegnskommunerne er der stor mangel på boliger, og det betyder lang ventetid. Ventetiderne svinger meget indenfor både boligselskaber og boligstørrelser. Ventetider på mellem 2-8 år er ikke ualmindelige. Dette gælder desværre også for Gladsaxe kommune, og både almindelige familieboliger og ungdomsboliger, der er til at betale med en SU eller offentlig ydelse som uddannelseshjælp er svære at komme i betragtning til. Uanset om din boligsituation er meget akut, fordi du eksempelvis står helt uden tag over hovedet, eller om du blot er interesseret i at flytte hjemmefra eller skifte bolig på lidt længere sigt, så er en opnotering på ventelisterne i de almene sociale boligselskaber det bedste kort du kan give dig selv på hånden.

Du kan skrive dig på ventelisten, når du fylder 15 år. Hvis du får en bolig, inden du fylder 18 år, skal både du og dine forældre eller værge skrive under på lejekontrakten.

Det koster typisk et sted mellem 100-400 kr at blive skrevet op i en boligforening. Du skal betale dette opnoteringsgebyr, når du skriver dig op første gang - og efterfølgende én gang årligt for at bevare din plads på ventelisten. Det er vigtigt, at du tilmelder betalingen fremadrettet til PBS, især hvis du er reelt boligløs eller af andre grunde har skiftende adresser, da boligselskaberne vil sende girokort ud årligt, som vel at mærke eneste påmindelse til dig om fortsat opnotering.

Når du har betalt ventelistegebyret kan du selv gå ind på boligselskabets hjemmeside og tilrette din profil, alt efter hvilken type bolig du er interesseret i, så du er skrevet op til så mange af selskabets boliger som muligt. Jo bredere og mere fleksibelt du søger, jo hurtigere får et sted at bo. Overvej om du kan bo i andre byer end Gladsaxe og København, da der ofte er ledige boliger når man kommer lidt væk fra hovedstadsområdet. Skriv dig også op til boliger, som du måske ellers synes er for små kvadratmæssigt. Når man først er kommet ind i et alment boligselskab, er der gode muligheder for at komme videre via de interne ventelister, som er for de lejere der allerede bor i en af selskabets lejligheder.

Bolig