Fritidsjob

Ungeenheden har ansat en fritidsjob konsulent, der kan hjælpe unge mellem 15-18 år, ind på arbejdsmarkedet i et fritidsjob.

For en ung, betyder dét at have et fritidsjob, at de får lov til at tjene deres egene penge, at de får erhvervserfaring og lærer om de forventninger en arbejdsgiver og kolleger har til dem. Fritidsjob gør det nemmere for de unge at træde ind på arbejdsmarkedet når deres uddannelse er endt eller når de skal have en læreplads. 

 ”Det giver afkast på den lange bane, at unge får kontakt med erhvervslivet så tidligt som muligt. Fritids -og studiejobs betyder, at de unge kommer ordentligt i gang med arbejdslivet og bider sig fast på arbejdsmarkedet” - Adam Knox Martin, Ungeenheden.

Det fremgår endvidere af en stor undersøgelse, at 84 % af de unge, der havde arbejde, inden de fyldte 18, er i arbejde eller under uddannelse i dag. Det gælder kun for 54 % af de unge, som ingen erhvervserfaring har.

Derfor har Ungeenheden ansat en fritidsjob konsulent, som du kan kontakte med henblik på at få sparring i forhold til ansøgninger, samt afsøgning af muligheder for et fritidsjob for lige netop dig.

Kontakt Fritidsjobkoordinator Adam Knox Martin på telefon: 24 90 15 48, eller via mail: adknma@gladsaxe.dk
.


 

Udvalgte elever i 9 og 10 klasse fra Gladsaxe Kommunes Ungdomsskole, GXU, får både undervisning, praktisk erfaring med arbejdslivet i et supermarked og chancen for at få et fritidsjob efter et forløb i den nye Faktaklasse.

I skole i Supermarkedet

I dag er arbejdstempoet og kundeservicen ekstra høj i Fakta i Buddingecenteret. For ud over de ansatte, er der 10 unge, der hjælper med at sætte olivenolie på plads, rydde op og hjælpe kunderne med at finde den økologiske sødmælk. De er fra Gladsaxes Ungdomsskoles Faktaklasse, hvor eleverne får både teoretisk viden og praktisk erfaring i alt fra kundebetjening til butikshygiejne.

- Jeg kan godt li’ at sætte ting rigtigt på plads, rydde op og få et overblik, og jeg kan godt li’ at snakke med mennesker, så det er oplagt at være i Fakta, siger Nikoline, mens hun sætter en pakke køkkenruller på plads. Hun er 15 år og går til dagligt på Gladsaxes 10.klassecenter og ungdomsskole, GXU.

Lisa er 16. Hun er også glad for at være i Faktaklassen, for hun har lært meget på de få uger hun har været i butikken, fortæller hun.

- Jeg vil gerne være pædagog eller SOSU-medarbejder, og så er det godt at have lært at tale med mennesker, at skulle være mødestabil, ikke at stresse. Jeg har lært, hvordan det er at have et arbejde og at det kræver mere end man tror, siger Lisa.

Succesfuldt samarbejde
Nikoline og Lisa er, sammen med otte andre elever, det første hold der får Faktaklassens diplom, som de kan bruge på deres CV og til deres videre jobsøgning. De har begge, sammen med fire andre af klassens elever, fået et job i en Fakta, efter at have været i Faktaklassen.

Og Faktaklasserne er netop blevet til, i et samarbejde mellem Gladsaxe Kommunes Ungeenhed og salgschef i Fakta, Dennis Pihl, for at skaffe eleverne praktisk erfaring med arbejdslivet i servicefagene, og gerne et fritidsjob efter forløbet.

Eleverne er blevet udvalgt fra blandt andet Gladsaxes EUD- og C-klasser, og spurgt om de ville være med i Faktaklassen. Her har de har fem moduler af 4 timers varighed, hvor de lærer om alt fra datomærkning af uindpakket frugt til hvordan man sidder i kassen.

Hellere fritidsjob end agurker
Trine sidder i dag sidder og skanner varer bag kassen med et smil. Hun har fået job i en af Dennis Pihls butikker, selvom hun var meget forsigtig og genert i starten.

- Hun ville ikke have siddet bag kassen, som hun gør nu, for 14 dage siden. Nu har hun så et job i min Fakta, for hun er vokset og fået selvtillid efter at have været her, fortæller han.

Og Dennis kan godt se lidt af sig selv i hende, fra dengang han som ordblind 12-årig fik sit første job på et autoværksted. Dette er den måske vigtigste grund til at han har været med til at starte Faktaklassen op sammen med Ungeenheden i Gladsaxe og virksomhedsnetværket VUVA, siger han.

- Vi taber de unge på gulvet, hvis vi ikke skaffer fritidsjob til dem. For får de det kommer de fleste også i job bagefter, siger tallene. Nogle er stolte over at have solgt 800 agurker, jeg er stolt når jeg har hjulpet nogle af de unge i arbejde.

Mentor trækker i arbejdstøjet
Mette Sørensen fra Ungeenheden er enig. Hun har sammen med Dennis Phil startet Faktaklassen, og har i dagens anledning trukket i en Fakta-”uniform” ligesom de unge.

- At jeg får lov til at være med i Fakta-butikken gør, at jeg ved hvordan det er at være i en butik, når jeg skal hjælpe de unge. Dennis og jeg har et super samarbejde, der er en win-win-situation, hvor vores elever får erfaring og jobs, og Dennis får et godt rekrutteringsgrundlag at vælge fra, siger hun.

 

Uddannelse