Amerikaner lærer tosprogede dansk i Høje Gladsaxe

Den 65-årige amerikaner Kirsten Hays er én af seks pensionister, der hver uge agerer ‘Voksenven’ og dansklærer for en ung tosproget på Gladsaxe 10. Klasse- og Ungdomscenter i Høje Gladsaxe.

Susan Rasmussen (Tv.) og Kirsten Hays i skolegården på Gladsaxe 10. klasse og ungdomscenter. Foto: Victor Viemose.

“Brunkage er med u. B-r-u-n-k-a-g-e.”

Kirsten Hays udtaler alle bogstaver i navnet på den populære danske julekage. Hendes elev, Denis fra Bulgarien, har ligesom de øvrige elever i klassen for tosprogede på Gladsaxe 10. Klasse og Ungdomscenter fået til at opgave at lave et powerpoint om den danske jul.

Denis’ danske er stadig på begynderniveau, og ord inden for juleslik-temaet som ‘flæsk’ og ‘åkander’ er stadig volapyk, men Kirsten holder ham i hånden hele vejen igennem.

Hver uge er Kirsten Hays sammen med fem andre ældre undervisningshjælpere eller såkaldt ‘Voksenven’ på Gladsaxe 10. Klasse- og Ungdomscenter, også kendt som GXU, for en klasse med tosprogede elever.

En meningsfuld opgave

Fælles for eleverne er, at de er i udskolingsalderen og er kommet til Danmark inden for de seneste 3 år. Undervisningen skal ruste dem til på sigt at tage en dansk afgangseksamen.

For Kirsten Hays er det en meningsfuld opgave at hjælpe de nye danskere godt ind i samfundet.

- Jeg kan godt lide at føle at jeg udfylder en opgave, som der er brug for. Samtidig er det rigtigt hyggeligt at komme her og få et indblik i de unges liv, siger Kirsten Hays.

Den 65-årige Gladsaxe-borger er født og opvokset i USA, men fandt senere kærligheden med en dansk mand og har boet i Danmark siden hun var 22. Her har hun i det meste af sit arbejdsliv arbejdet som pædagog i en fritidsklub på Nørrebro.

Derfor lå det hende også naturligt for med frivilligt arbejde som undervisningshjælper på GXU.

- Jeg har arbejdet med børn og unge hele mit arbejdsliv og ville gerne fortsat bruge min faglighed og samtidig give noget tilbage til et samfund, som har givet mig meget, fortæller Kirsten Hays, som udover GXU også bruger sin fritid på rejser og tekstilkunst.

1 til 1-kontakten er guld værd

Da Denis når til punktet om danske julesalmer, bryder en kvinde ind og spørger hvordan det står til ved bordet.

Det er Susan Rasmussen. Hun er heltidsunderviser for den tosprogede klasse på GXU, og hun fortæller, at de unge har stor gavn af hjælpen fra frivillige som Kirsten.

- Det er guld værd at have folk som Kirsten her. Da der er stor forskel på niveauet hos den enkelte unge, er 1 til 1 kontakten rigtigt vigtig, da de kan tage læringen i deres eget tempo, fortæller Susan Rasmussen.

Julekager. Juleslik. Julesalmer. Denis’ powerpoint er på plads og klar til at fremvise for de andre i klassen næste gang. Kirsten roser ham og ser på uret. Kvart i to. Det er tid til at runde af for i dag. Et skridt nærmere at kunne indgå i det danske uddannelsessystem. Susan Rasmussen takker af.

”Vi ses i næste uge. ”

Er du pensionist, og ønsker du også at engagere dig lokalt, så tjek dine muligheder på Frivilligportalen på gladsaxe.dk/frivilligportalen

Kirsten Hays hjælper Denis fra Bulgarien med hans Powerpoint om den danske jul. Foto: Victor Viemose.