Cool uden røg i skolen

Laura, Ane og Betty fra Grønnemose Skole har vundet Kræftens Bekæmpelses fotokonkurrence ”Cool Uden Røg” i Region Hovedstaden.

Én gang om måneden samles Grønnemose Skoles 900 elever til morgensamling i skolens festsal. Ud over fællessang og aktuelle beskeder fra ledelsen var der torsdag den 23. november noget særligt på programmet: Laura, Ane og Betty fra 7.B havde nemlig vundet en fotokonkurrence, og præmien på 5.000 kr. skulle overrækkes.

I løbet af efteråret har de ældste elever i godt 100 klasser fra hele landet taget billeder af cool mennesker og dystet i Kræftens Bekæmpelses fotokonkurrence ”Cool Uden Røg”. Laura, Ane og Betty løb af med sejren i Region Hovedstaden, og pigerne er enige om, hvad pengene skal bruges til:

- Vi skal en tur i Tivoli med vores
valgfagshold, Fotojournalistik, i starten af december, fortæller Betty, efter at pigerne er trådt ned fra scenen, hvor de fik overrakt den store check af byrådspolitiker Pia Skou (V), som i øvrigt er repræsentant for lokalforeningen af Kræftens Bekæmpelse i Gladsaxe.

Det er cool at øve med sine venner

Vinderfotoet er taget i valgfaget fotojournalistik og har titlen ”Det er cool at øve med sine venner”. Det viser to piger, der i smukt lys øver sig sammen, hånd i hånd. Pigernes foto var blandt de fem billeder, der nåede til Region Hovedstadens finale.

- Vi ville gerne have billedet til at fortælle, at det er godt at hjælpe hinanden, siger Laura, som sammen med Ane og Betty har arbejdet gennem længere tid med billedets farver, komposition og beskæring.

Artiklen fortsætter under billederne

Præmieoverrækkelse i Grønnemose Skoles festsal

Fra venstre: Lærer i Fotojournalistik Hanne Tjustrup, de tre vindere Laura, Ane og Betty og til sidst byrådspolitiker Pia Skou (V)

Hjælpsomhed frem for smart tøj

Netop hjælpsomhed, livsglæde og kammeratskab er temaer, der går igen på flere af billederne i konkurrencen.

- Vi havde forventet, at eleverne ville fotografere mennesker, der er cool på grund af for eksempel smart tøj, attitude eller særlig kunnen. Men vi blev overraskede. Billederne viser, at det ifølge de unge er ligeså cool at være en god ven, som det er at være smart eller dygtig, fortæller Louise Wohllebe fra Kræftens Bekæmpelse.

Billederne fortæller historier om venskab og accept af forskelligheder. Flere fotos viser også, at det er cool at stå ved sig selv som dén, man er.

Se alle finalebillederne her

Røgfri skoler i Gladsaxe Kommune

Gladsaxe Kommune indførte i august røgfri skoletid på alle kommunens skoler, hvilket betyder, at eleverne ikke må ryge i den tid, de er på skolen, heller ikke i pauserne, selvom de går uden for skolens område. Initiativet skal bakke op om en stærk røgfri identitet på skolerne – og blandt børn og unge.

De røgfri miljøer er ikke kun forbeholdt børn og unge. Siden 2015 har alle kommunale arbejdspladser i Gladsaxe haft røgfri arbejdstid.

Gladsaxe Kommune er ligeledes del af partnerskabet Røgfri Fremtid, der er et partnerskab stiftet af Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden. Målet med Røgfri Fremtid er, at vi i 2030 ser de første røgfri generationer i Danmark.