Sydkoreansk besøg i Gladsaxe Skovbørnehave

En sydkoreansk delegation lærte om pædagogik og natur- og udeliv i Gladsaxe Skovbørnehave

Mandag 29. maj havde Gladsaxe Skovbørnehave besøg af to delegationer fra Seoul i Sydkorea. Begge delegationer var interesserede i at høre om, hvordan Gladsaxe Skovbørnehave arbejder med pædagogik og natur- og udeliv.

Inden besøget havde de største børn tegnet sydkoreanske flag og skrevet velkommen med koreanske skrifttegn. Børnene havde talt lidt om, hvor Sydkorea ligger, hvilke traditioner de har samt hvilket sprog de taler. Skifttegnene var spændende, da de bestod af boller og streger, og man skulle kigge godt efter for at få det rigtigt. Heldigvis kunne gæsterne godt læse, hvad vi havde skrevet, og der var stor ros til børnene.

Børnene var dagens guides
Om formiddagen var det syv personer fra Seoul Metropolitan City Government, der kom og var med i skoven sammen med børnene. De fokuserede på, hvordan de kan udvikle skovbørnehaver i Seoul og hvordan skovområder kan bruges af børn i Seoul. Børnene viste gæsterne, hvad de laver ude i skoven hver dag, for de bedste guider er børnene selv; de ved, hvilke planter man kan tegne med, hvad man kan lave af kreative ting med naturmaterialer, hvor det er godt at klatre, under hvilke træstubbe man kan finde dyr, hvordan man kan snitte i pinde med knive og meget andet. Børnene var meget engagerede og syntes det var spændende at vise frem. At de ikke lige talte koreansk eller engelsk var ingen hindring.

Spørgsmål til leg og fysiske udfordringer i skoven
Der blev fra gæsternes side stillet mange spørgsmål om sikkerheden i skoven; om der var farlige dyr i skoven og hvordan danske forældre ville reagere, hvis barnet fik en rift fra en gren, eller kom til skade. Til dette kunne vi svare at forældrene var meget bevidste om, at de har valgt at deres børn skal gå i skovbørnehave, netop for at barnet kan udfordre sig selv fysisk/motorisk og at der, når man gør det, er mulighed for rifter, men at det er meget sjældent, der sker noget alvorligt. De voksne støtter og guider, og børnene tager et skridt ad gangen, stille og roligt, når de udforsker naturen og sine egne grænser.

Rundvisning i hus og have
Om eftermiddagen havde vi en anden delegation på 42 fra The Graduate Shcool of Namseoul Universtity på besøg i huset til diasshow og rundvisning i hus og have. Dette var ledere fra daginstitutioner i Seoul, mange med en naturprofil, der var i gang med en videreuddannelse på universitetet, som især gerne ville høre mere om, hvordan vi planlægger og evaluerer vores pædagogik i forhold til natur og udeliv, samt igen om ”farlige lege” i skoven.

Naturen giver kreativitet
Vi kunne fortælle om de mange fordele der er ved at gå i Skovbørnehave, ud over motoriske udfordringer og at børnene får en stor viden om naturen. Gæsterne kunne blandt andet nikke genkendende til, at der er mindre sygdom hos børnene, fordi de er mere ude, i stedet for at være inde i mindre rum med mange børn, samt at børnene er meget fantasifulde og kreative, når de leger med det, de finder i naturen eller laver noget ud af naturmaterialer.

Under rundvisningen i haven, var det flere af børnene, der viste rundt, og der blev taget mange selfies sammen med børnene til stor morskab for alle. Slutteligt blev der delt gaver ud, og alle børn kom hjem med magneter, penalhuse eller fine stofposer/tasker. Det har været en oplevelsesrig dag for alle, store som små.