Sang får mig til at glemme smerten

Marianne Gajhede lever hver dag med kroniske smerter efter en blodprop i hjernen. Smerte-kursus hjalp hende med at håndtere og acceptere sin situation. Nu underviser hun andre i at lære at leve med smerterne

”Love, love me do, you know i love you” synger Marianne, mens hun langsomt bevæger sig op af trappens 21 trin i opgangen, hvor hun bor. Hvert et skridt gør ondt. Særligt i hendes venstre hofte, hvor der er en brændende fornemmelse i muskler og led. Beatles-klassikeren gør hverken turen op ad trappen kortere eller mindre smertefuldt, men sangen afleder hendes fokus fra smerten, og det gør hvert skridt lidt lettere at tage.

59-årige Marianne Gajhede fra Bagsværd er en af de 850.000 danskere, der lever med kroniske smerter. Den syngende afledningsmanøvre har hun lært på kurset `Lær at tackle kroniske smerter`, der tilbydes I Gladsaxe Kommune, hvor hun bor, og i ca. 45 kommuner på landsplan.
 
Fra selvstændig til førtidspensionist
Det var en søndag i december 2004. Marianne spiser frokost med sin veninde, der netop er hjemvendt fra en rejse til Argentina. Pludselig har hun svært ved at styre sine arme og ben. Venstre side bliver svag. Øjet hænger, mundvigen hænger, det samme gør arm og ben. Hun glider ned af stolen og falder ind under bordet. En blodprop i hjernen lammer både hele hendes vante tilværelse og den venstre side af kroppen.

Efter 47 år som sund og rask, kommer Marianne otte måneder i kørestol, er plaget af smerter, og må vinke farvel til jobbet som selvstændig regnskabsholder for virksomheder. Hun føler sig fanget, frihedsberøvet og dømt ude af samfundet. `Lær at tackle kurset` gav hende redskaber til at se sine muligheder frem for begrænsninger. Nu er det hendes mantra.
 
- Jeg kan ikke strikke, tage på skiferie eller lange vandreture. Men så kan jeg læse en god bog, træne, eller tage til Lis Sørensen koncert med veninderne. Jeg har altid elsket at danse, så det øver jeg mig på lige nu. Det handler meget om at fejre de små sejre, siger Marianne.

Ny mission i livet
Smerterne er ikke anderledes end før, men kurset har lært hende at leve med både dem og de fysiske udfordringer, der fulgte med blodproppen. Nu underviser hun selv to gange om ugen for at gøre en forskel for andre i samme situation.

- Jeg vil gerne være en rollemodel. Man kan godt se på mig, at der er noget galt. Jeg går dårligt, jeg kan ikke bruge den ene arm. Men jeg har lært at acceptere det. Jeg har et godt liv, og jeg er glad og tilfreds, siger hun.

Kurset giver inspiration til at få mere kontrol i hverdagen og takle de bekymringer og problemer, der følger med de kroniske smerter, som isolation, træthed og mindreværd. Det handler meget om at sætte mål og lave handleplaner. Lære nye måder at gøre tingene på, så man kan få gjort det, der betyder noget for en, forklarer Marianne.

For hende betyder det meget at hendes viskestykker er strøget. Selvom det tog både kræfter og tid at lære at stryge med en hånd, var det det hele værd, fortæller hun.  Men selv om Marianne er meget positiv af sind, kan hovedet dog stadig fyldes med vanskelige tanker.

- Min hjerne glemmer stadig, at jeg ikke kan bruge min arm. Jeg glemmer i min planlægning, at tingene tager længere tid end før. Så bliver jeg frustreret over, at jeg ikke har nået hele min to-do liste, når dagen er omme. Det er nok en kamp, jeg kommer til at kæmpe med resten af mit liv, siger Marianne.

Dokumenteret effekt på borgere med smerter.
En dansk undersøgelse fra 2015 viser, at deltagerne efter kurset føler sig mindre begrænsede, har færre vanskelige tanker og bekymringer end før.

Gladsaxe Kommune tilbyder kurserne ”Lær at tackle kroniske smerter”, ”Lær at tackle angst og depression”, ”Lær at tackle job og sygdom” og ”Lær at tackle kronisk sygdom”. Det er en del af kommunestrategien at gøre en indsats for at skabe trivsel og livskvalitet for den enkelte borger.

For mere information om kurserne, kontakt sundhedskonsulent Kate Burkal på telefon 39575765.

Borger