Meningsfuld frivillighed på Søborg Hovedgade

Hans Bo Larsen og Knud Termansen ville ikke lade det sociale liv stoppe, da arbejdslivet gjorde. Som frivillige i Folkekirkens Nødhjælps genbrugsbutik i Søborg hjælper de både lokalt og i den tredje verden, og er sågar med til at bygge bro mellem kulturer.

Hans Bo Larsen (Th.) og Knud Termansen (Tv.) i Folkekirkens Nødhjælps butik på Søborg Hovedgade. 

Det er en udsøgt fornøjelse at komme i Folkekirkens Nødhjælps genbrugsbutik på hjørnet af Søborg Hovedgade. Blandt brugte sofaer, nipsgenstande, kjoler og LP’er under lysindfaldet fra de store vinduer, der vender ud mod Søborg, summer det af liv. Kunder i alle aldre og af alle etniciteter er på jagt efter det gode fund.

De mødes af de venlige ansigter af Hans Bo Larsen og Knud Termansen. De er to ud af fem ældre frivillige, som hver fredag arbejder i butikken, og to ud af godt 50 personer, som over ugen skiftes til at bemande butikken.  

For den tidligere administrationsmedarbejder i politiet, 68-årige Knud Termansen, kom det frivillige arbejde ud af et ønske om at få lidt mere indhold i hverdagen, efter at han var gået på pension.

- Jeg gik og trissede rundt i et års tid, da jeg faldt over butikken, som jeg syntes så pænere og mere hyggelig ud end mange andre genbrugsbutikker, begynder Knud, da vi sætter os ved frokostbordet bagerst i butikken, der snarere er et eftermiddagsbord med kaffe og smurte stykker kage.

Da Knud forlod arbejdsmarkedet i 2014 var han glad for friheden, men kunne også mærke, at der manglede noget.

- Man bliver lidt forhenværende, når man går på pension, og man får et andet syn på arbejde. Det viste sig, at jeg var gladere for arbejdet, end jeg troede jeg var, da jeg havde det. Jeg kunne mærke, at jeg savnede kollegerne og den daglige gang, fortæller Knud Termansen.

Kom ind ved en tilfældighed

Knuds sidemand ved fredagens frokostbord er 76-årige Hans Bo Larsen. Han har arbejdet både som landmand, i telefonselskabet KTAS og senere som lagerchef i en elektronikvirksomhed.

Da han gik på pension havde han et stort behov for socialt liv. Det udmønter sig bl.a. ved, at han i en årrække har avlet bier ved Utterslev Mose og Tuborg Havn og været på cykelrejser i både Pakistan og i alperne.

- At gå pension gav mig mulighed for at prøve alle de ting, som jeg havde gået og brændt inde med, fortæller Hans Bo, for hvem muligheden i Folkekirkens Nødhjælp opstod noget tilfældigt.

- Jeg skulle egentlig bare ned og aflevere min svigermors dødsbo, men så blev jeg grebet af stemningen og menneskene hernede. I dag har jeg været her i tre år, fortæller Hans Bo.

Både han og Knud er meget glade for i dag at arbejde i butikken på Søborg Hovedgade.

- At komme her i butikken, det er min definition på hygge. Det er dejligt at kunne mødes og vende verdens gang med jævnaldrende, siger Knud Termansen.

Samtaleemner lader der til at være nok af. Undervejs i interviewet drejer snakken over på USA’s nyvalgte præsident, Donald Trump, og den populistiske bølge, som er skyllet ind over den vestlige verden.

Knud og Hans Bo ryster begge på hovedet over den frygt for det fremmede, som har spredt sig, også i Danmark. Det vil de gerne være med til at modarbejde.

- Vores kundegrundlag i butikken er primært ældre og folk med anden etnisk baggrund, så vi har virkelig mulighed for at bygge bro og nedbryde fordomme her i butikken. Der er mange i vores aldersgruppe, som har en ubegrundet frygt, siger Hans Bo.

Velgørenhed og brobygning

At bygge bro er ikke den eneste form for velgørenhed, som Knud og Hans Bo har mulighed for at udøve i butikken på Søborg Hovedgade. Butikkens indtægter går primært til gode formål i Afrika, men også på det helt nære plan, kan man hjælpe.

Da snakken falder på velgørenhed, mindes Hans Bo straks en episode med en kunde, der var alkoholiseret og var blevet forladt af konen, som havde taget alle møblerne med.

- I butikken kunne vi hjælpe ham med at få sit liv på benene igen. Det er fantastisk at kunne hjælpe sine medborgere og verden på samme tid. Det er meget meningsfuldt, siger Hans Bo. Knud supplerer:

- I vores alder handler det jo også om at få valuta for pengene. Det er ingen hemmelighed, at der begynder at komme nogle skavanker, som minder én om, at det hele ikke varer evigt. Så det giver rigtigt god mening at lave noget, der både er velgørende og hyggeligt, siger Knud Termansen.

Den sidste bid kage er slugt og den sidste lunkne rest kaffe drukket. Kunderne venter, og Hans Bo og Knud vender tilbage til arbejdet, og jeg ud i den kolde decemberluft med en vintage plakat under armen.

Er du pensionist, og ønsker du også at engagere dig lokalt, så tjek dine muligheder på Frivilligportalen på gladsaxe.dk/frivilligportalen.

Borger