Mere økologi til Gladsaxes seniorcentre

Seniorcentrene Møllegården og Bakkegården fejrede, at de er de to første seniorcentre i Gladsaxe til at få det Økologiske Spisemærke i sølv. En anerkendelse som betyder, at over 60 procent af maden og drikkevarerne er økologiske.


Borgmester Trine Græse holder tale.

Der blev serveret hjemmebagt kage, hjemmelavet is og frugt, som blev skyllet ned med bobler, da seniorcentrene Møllegården og Bakkegården havde inviteret beboere, personale og borgmester Trine Græse til hver deres fejring af modtagelsen af det Økologiske Spisemærke i sølv. Mærket betyder, at mellem 60-90 procent af råvarerne er økologiske.

Til fejringerne holdte borgmester Trine Græse en tale, hvor hun fremhævede det store engagement og den opfindsomhed, det kræver af de ansatte i køkkenerne.

- Det lyder måske ikke af så meget. Men det er en opgave, som kræver stor kreativitet, hvis vi både skal sikre, at vores børnehavebørn for sund og varieret mad, at vores ældre og svage borgere får den rigtige, næringsrige kost, som de har behov for, og vi samtidig skal kunne overholde vores budgetter, sagde Borgmester Trine Græse i sin tale på Bakkegården.

Økologi og mindre madspild
Forud er gået et langt og sejt træk, hvor alle har lagt et stort arbejde og engagement i opgaven med at omlægge til økologi. Næsten alle er blandt andet blevet uddannet eller er ved at uddanne sig til foodkoordinatorer og ved nu alt, hvad der er værd at vide om økologisk produktion, hvordan man planlægger og køber rigtigt ind. Og hvordan man undgår madspild ved at genanvende den mad, som er i overskud.

Og netop det, at undgå madspild, er en af nøglerne til at få et sølvmærke. Derfor er der også blevet brugt kreativitet og opfindsomhed på at finde måder at undgå madspild på. Hver medarbejder bidrager med netop deres spidskompetence. Brød bliver tørret til rasp eller brugt til at lave nyt brød. Overskydende desserter bliver til lækre kager og grøntsagsrester bliver til supper.

Sølvmærket betyder derfor, at beboerne i langt højere grad nu nyder gode hjemmelavede måltider, hvor stort set alt er lavet fra bunden.

Møllegården fik mærket allerede 17. oktober sidste år, mens Bakkegården fik deres sølvmærke et par uger senere, 2. november. Møllegården leverer også mad til over 300 børnehavebørn, som hver dag får glæde af de økologiske måltider. .

Det Økologiske Spisemærke udstedes af Fødevarestyrelsen, og det er regeringens mål, at alle seniorcentre i Danmark skal have sølvmærket inden år 2020.


Ernæringsassistenterne fra Bakkegården med deres diplom.

Borger