Skoleelever lærer om religionsfrihed gennem musik

Udskolingselever fra Stengård Skole og Buddinge Skole var til koncert i Stengård Kirke, hvor de lærte om religionsfrihed, venskaber og fredelig sameksistens på tværs af religioner.

Knap 200 7., 8. og 9. klasses elever fra Stengård Skole og Buddinge Skole var tirsdag den 16. januar 2018 til koncert i Stengård Kirke. Anledningen var et projekt om religionsfrihed, hvor eleverne siden november har stillet skarpt på begreber som menneskerettigheder, demokrati og forholdet mellem stat og individ.

Til koncerten fortalte de tre musikere Henrik Goldschmidt (jøde), Anders Singh Vesterdahl (sikh) og Bilal Irshed (muslim) om deres forskellige religioner, historiske religiøse konflikter og musikkens evne til at skabe fællesskab og et sprog på tværs af kulturer, traditioner og religioner.

Venskaber gennem fodbold og musik

Inden koncerten bød sognepræst i Stengård Kirke Karen-Lisbeth Hybertz Gøricke velkommen.

- Her i kirken repræsenterer vi én religion, kristendommen, men vi er stadig forpligtede til at kunne tale med mennesker, der har andre trosretninger end vores egen, sagde Karen-Lisbeth Hybertz Gøricke og fortsatte:

- Vi må først og fremmest se hinanden som mennesker, tale sammen, spille fodbold sammen, lave musik sammen. Med andre ord gøre ting sammen, som giver os følelsen af at være del af et fællesskab, så vi kan fokusere på det i stedet for på vores forskelligheder. Når vi gør det, sænker vi paraderne over for hinanden og bliver bedre til at acceptere hinanden.

Vi burde være fjender

Selve koncerten bød på en blanding af livlig og rolig musik, spillet af de tre venner på henholdsvis obo, guitar og harmonika. Imellem numrene fortalte de hver især om deres religion og traditioner - for eksempel at jødedommen er verdens ældste religion, og at en sikh ikke må klippe sit hår og derfor går med turban.

Emner som venskab, fjendskab, sammenhold og at man selv har mulighed for at vælge, hvordan man vil se på andre mennesker, blev også vendt.

- Mange mennesker mener, at især Bilal og jeg burde være dødsfjender, sagde Henrik Goldschmidt og uddybede:

- Vi kommer fra to lande, Israel og Palæstina, der har ligget i konflikt med hinanden længe før vi blev født. Vi er vokset op i en konflikt, vi slet ikke ønsker at være en del af, og vi har valgt, at vi ikke vil se hinanden som fjender. Vi ønsker at lave noget, der fremmer freden og forståelsen, og derfor spiller vi musik sammen. Jeg har besøgt Bilals familie i Palæstina, og Bilal besøger mig og min familie, og vi er blevet venner, selvom mange hellere vil have, at vi var fjender. Vi kan ikke redde verden, men vi kan skabe venskab i stedet for fjendskab.

Artiklen fortsætter under billederne


Fra venstre: Bilal Irshed​, Anders Singh Vesterdahl og Henrik Goldschmidt.

Elever fik aha-oplevelser

Efter koncerten har Kirsten Villumsen, der er kristendomslærer på Buddinge Skole, tydeligt mærket, at musikken og fortællingerne satte tanker igang hos eleverne:

- Koncerten satte emnet i et klart perspektiv, som rigtig mange af eleverne fangede, fortæller Kirsten Villumsen og fortæller, at de unge fik mange aha-oplevelser - både fordi det var rigtige mennesker med sande oplevelser og livshistorier, og fordi eleverne fik mulighed for at perspektivere fortællingerne til andre fag, blandt andet historie.

- Det er vigtigt at arbejde med religionsfrihed i skolen for at styrke tolerancen i en verden med mange forskellige holdninger og trosretninger, siger Kirsten Villumsen.

Projektet “Religionsfrihed - rum til at tænke og tro” er udviklet af Folkekirkens Skoletjeneste, Gladsaxe og Herlev. Ud over at give eleverne kendskab til religionsfrihed, var målet med projektet at opfylde folkeskolelovens dannelsesmæssige formål, nemlig at:

forberede eleverne til deltagelse, medansvar, rettigheder og pligter i et samfund med frihed og folkestyre... præget af åndsfrihed, ligeværd og demokrati.

 


 

FAKTA
Henrik Goldschmidt og Anders Singh Vesterdahl danner til daglig duoen Singh & Goldschmidt. Til særlige arrangementer som dette i Stengård Kirke, deltager deres ven, Bilal Irshed, der ellers spiller i Bilal Irshed’s Trio.

Læs mere her: www.singh-goldschmidt.dk og www.bilalirshed.com

Video

Se og mærk stemningen fra koncerten og hør Henrik Goldschmidt fortælle om sine oplevelser før, under og efter attentatet på synagogen i København - hvor en ung mand blev skudt:

Borger