Dit vandforbrug

Her kan du læse gode råd til, hvordan du kan holde styr på dit vandforbrug og undgå overraskelser på vandregningen.

Aflæs måleren ofte  og undgå vandskader og vandspild
Det er en rigtig god ide, at aflæse måleren jævnligt og holde øje med forbruget - gerne en gang om måneden eller mere. Jo oftere måleren aflæses, jo hurtigere opdages en eventuel utæthed. Samtidig gør det dig også mere bevidst om dit forbrug. Er du i tvivl, om du har en utæt installation, så luk for alt, hvad der kan bruge vand. Se på måleren: Det lille sølvfarvede tandhjul skal stå helt stille. Bevæger det sig bare en anelse, bør en autoriseret VVS mester kontaktes.

Gennemsnitligt forbrug
Det er meget forskelligt, hvad en familie bruger af vand. Som tommelfingerregel bruger en voksen ca. 60 m³ om året, et barn ca. 25 m³.

Check din installation
Er du i tvivl om du har en utæt installation, så luk for alt, hvad der kan bruge vand. Se derefter på måleren: Det lille sølvfarvede tandhjul skal stå helt stille. Bevæger det sig bare en anelse, bør en vvs-installatør kontaktes. 

Beskyttelse af grundvand
I Danmark kommer drikkevandet fra grundvandet. Det er derfor vigtigt, at alle er med til at værne om grundvandet, så der også i fremtiden kan indvindes rent grundvand. Gladsaxe Kommune opfordrer derfor alle til at undgå brugen af pesticider og til at undgå spild af olie, kemikalier med mere på jorden. Gladsaxe kommune har udarbejdet en pjece om hvordan du kan beskytte dit drikkevand ved at undgå at bruge pesticider. Hent pjecen om pesticider (PDF, nyt vindue).

Vedligeholdelse af stikledniger
Du skal selv sørge for at vedligeholde stikledningen fra skel og ind til bygningen – også kaldet jordledningen. Ved nogle rækkehusbebyggelser ligger hovedledningen dog inde på privat grund. I disse tilfælde vil der være en deklaration, hvoraf det fremgår, hvem der har vedligeholdelsespligten.

Genbrug af regnvand

Man kan genbruge det regnvand som falder på taget, og bruge det til tøjvask eller toiletskyl. En borger i Gladsaxe Kommune fortæller her om, hans projekt med at genbruge regnvand.

Genbrug af regnvand
Vand og varme