Mad til de 1-6 årige

Når jeres barn er mellem 1-6 år, spiser det som udgangspunkt familiens mad. Der er dog visse fødevarer, som barnet ikke må få eller kun må få i mindre mængder.

Forskelige typer af mad

Tilbyd jeres barn mange forskellige typer mad og acceptér, hvis der er noget, det ikke vil spise i perioder. I kan altid prøve igen, når der er gået et par dage. På den måde undgår I, at jeres barn bliver begrænset i sine valg af mad.

Børnevenlig mad

Når I serverer mange forskellige typer mad ved samme måltid, giver I jeres barn mulighed for at vælge. Undgå at blande eller mose al maden sammen til en udefinerbar masse. Lad jeres barn se, hvad der bliver serveret. I skal ikke snyde jeres barn og bilde det ind, at maden er noget andet. Det gør jeres barn usikkert. Prøv hellere at hjælpe jeres barn med at sortere i de blandede retter, så det har overblik over, hvad det spiser.

Respektér jeres barns madvalg

I må respektere, at der er noget mad, som jeres barn ikke kan lide. Det betyder ikke, at jeres barn bliver kræsent. Med tiden vil smag og interesse ændre sig, hvis I bliver ved med at tilbyde forskellig slags mad.

Spisevaner og måltider

Jeres barns spisevaner bliver påvirket af jeres spisevaner og holdninger til mad og måltider. Brug måltiderne til at være sammen på en rar måde. Hjælp jeres barn med at vaske hænder før måltidet, og lad jeres barn prøve at spise selv med fingrene og med ske og gaffel.

Små portioner

Server maden i små portioner på en indbydende måde. Lad jeres barn sidde i sin stol, og giv det tid og plads til at øve sig. Fokuser mere på den gode  stemning, frem for selve maden, så det at spise bliver forbundet med noget rart. Undgå skænderier under måltidet, og forsøg at lade være med at rose for meget, skælde ud eller rette på jeres barn, mens I spiser.

Spise sig mæt, men ikke spise op

Jeres barn skal selvfølgelig spise sig mæt, men det er ikke det samme som at spise op. Respekter, når jeres barn siger, at det er mæt - det kan I jo ikke mærke. Det er vigtigt, at I giver jeres barn et sundt og afslappet forhold til mad, da det kan være med til at forebygge spiseproblemer og spiseforstyrrelser senere hen.

(Kilde: Sundhedsstyrelsen. Sunde børn - Til forældre med børn i alderen 0-3 år. 2015)

1-6 år - Daginstitution og hjemme