Putteritualer

Det at have gode putteritualer er vigtigt. Og det har en betydning, hvad I laver sammen med jeres barn, inden det skal sove.

Brug tid sammen med jeres barn om eftermiddagen og om aftenen. Barnet vil lettere lægge sig til at sove, hvis det har fået opfyldt sit behov for nærvær og hygge.

Samme ritualer og sovetid hver aften

Følg samme hyggelige putteritual og læg barnet i seng på nogenlunde samme tid hver aften. Børn elsker rutiner, og børn med gode sovevaner sover bedre.

En aften kunne se sådan ud:

  • Spis tidligt - for eksempel ved 17.30-18-tiden. Barnet skal selvfølgelig ikke være sultent eller tørstigt, når I putter, men barnet sover heller ikke godt på alt for fuld mave.
  • Efter aftensmaden vil rolige og hyggelige ritualer som bad, tandbørstning og godnathistorie vise, at dagen er omme og hjælpe barnet med at falde til ro.
  • Brug tid på barnet, sid roligt sammen og læs en bog eller syng en sang, så der kommer ro på.
  • Kig på barnet og læg mærke til tegnene på træthed. Børn, som har svært ved at falde i søvn om aftenen, er som regel overtrætte. Børn kan også have svært ved at falde i søvn, hvis de er kommet for tidligt i seng – altså før de har vist tegn på træthed.
  • Hold fast i samme sengetid, så diskussioner om, hvornår barnet skal i seng undgås.

 

Søvn