Huller i mælketænderne (caries)

Der kommer huller i tænderne, når bakterierne på tændernes overflade omdanner sukker til syre. Syre ætser emaljen på tænderne.

Hvad er huller i tænderne (caries)?

Huller i tænderne er, når det hårde tandvæv (emalje og tandben) går i opløsning.

Hvordan opstår huller?

Der kommer hul i en tand, hvis der er bakteriebelægninger (plak) på tanden. Bakterierne i plakken lever af sukker. Sukkeret bliver omdannet til syre og syren ætser og opløser tandens overflade.

Hvis du ikke får børstet tænderne grundigt, får du ikke fjernet den plak, der sidder på tænderne. Når du spiser og drikker mad med sukker, får bakterierne på tænderne mere og mere at leve af og de danner mere og mere syre!

Stop den uheldige vane

Det er vigtigt, at I stopper eventuelle uheldige vaner, som for eksempel et stort indtag af sukkerholdige mad- og drikkevare eller at glemme at børste tænder to gange om dagen.

Flourbehandling af tænderne

Tandlægerne fluorbehandler tænderne, fordi fluor kan forhindre videreudvikling af caries.

Fortænder

Hvis der kommer caries i mælkefortænderne, laves der primært forebyggende behandling. Det er, fordi fyldninger i mælkefortænderne ikke holder særligt godt. Mælkefortænderne skal holde til 6-års alderen, på det tidpunkt begynder dit barn at få sine blivende tænder.

Mælkekindtænderne

Mælkekindtænderne skal holde lang tid i munden – de sidste helt til 10-12 års alderen. Kommer der caries, fjerner man det ødelagte tandvæv og fylder tanden med plastic, eller en midlertidig fyldning (cement).

Pas på kindtænderne

Det er vigtigt at bevare mælkekindtænderne længst muligt, da de holder pladsen til de blivende tænder. Kindtænderne falder først ud, når de blivende tænder er klart til at bryde frem.

Børst tænderne

Hjælp dit barn med at børste tænder indtil det er 10-12 år. Brug tandpasta med et flourhold på 1450 ppm.

Tandbørstning

Astmamedicin og tænderne

Når dit barn bruger astmamedicin, er der større risiko for, at dit barn får svamp i munden. Husk derfor at børste tænderne.

Astmamedicin og tænderne

Sutteflaske og tænderne

Kom ikke juice eller saftevand i sutteflasken. Der dannes sukkersaft omkring tænderne, som giver huller.

Sut, flaske og tænderne
Tandplejen 0-6 år