Caries (hul) i den blivende tand

Der kommer huller i tænderne, når bakterierne på tændernes overflade omdanner sukker til syre. Syre ætser emaljen på tænderne.

Hvad er huller i tænderne (caries)?

Huller i tænderne er, når det hårde tandvæv (emalje og tandben) går i opløsning.

Hvordan opstår huller?

Der kommer hul i en tand, hvis der er bakteriebelægninger (plak) på tanden. Bakterierne i plakken lever af sukker. Sukkeret bliver omdannet til syre og syren ætser og opløser tandens overflade.

Hvis du ikke får børstet tænderne grundigt, får du ikke fjernet den plak, der sidder på tænderne. Når du drikker og spiser mad med sukker, får bakterierne på tænderne mere at leve af og de danner mere og mere syre!

Hvordan undgår jeg huller? 

Du kan forebygge huller, hvis du børster tænder grundigt mindst to gange om dagen og bruger tandtråd mindst tre gange om ugen!

Det er også vigtigt, at du begrænser indtaget af sukkeroldig mad og drikke.

Al sukkeret på én gang eller lidt ad gangen?

Det er bedst for tænderne, hvis al sukkeret (for eksempel slik, chokolade, sodavand, saft) spises/drikkes på én gang. Når al slikket spises på én gang, kan bakterierne ikke nå at omdanne alt sukkeret til syre.

Kan tandlægen gøre noget ved hullet?

Tandlægen kan godt gøre noget ved et begyndende hul, hvis det bliver opdaget tidligt. Tandlægen renser hullet for det ødelagte tandvæv, og tanden fyldes med det materiale, som er bedst for den enkelte tand. Det er oftest plast, der bliver brugt som fyldningsmateriale.

Børster du tænderne grundigt rene, er det ikke sikkert at hullet udvikler sig yderligere og ud i tandbenet.Tandbenet skal nok lige forklares nærmere...

Ved et begyndende hul har syren kun ætset sig gennem emaljen og endnu ikke gennem tandbenet, der ligger under emaljen. Hvis tænderne ikke bliver holdt rene og man ikke begrænser sukkerindtaget, kan det begyndende hul udvikles sig et rigtigt hul (caries).

Tandplejen 6-16 år