Kunst og skulpturer

Gladsaxe - en kommune hvor kunst og kultur får plads

Gladsaxe Kommune har ry for at være en kunstvenlig kommune, der gennem årene har samarbejdet med førende danske kunstnere og arkitekter.

Gladsaxe Kommune har blandt andet værker af Robert Jacobsen, Bjørn Nørgaard, Lis Zwick, Carl Henning Pedersen, Kirsten Christensen og Bjørn Poulsen. Nedenfor er udvalgte kunstværker nærmere beskrevet. 

Robert Jacobsen

Gladsaxe Kommune købte i 1968 billedhuggeren Robert Jacobsens enestående samling af afrikanske skulpturer, masker m.m. Dele af den afrikanske samling blev solgt i 1990’erne. Den resterende del kan ses på Rådhusets gange og torve.

Kommunen ejer også en lang række af Robert Jacobsens jernskulpturer. De er placeret rundt om på byens pladser, torve og gader. Skulpturerne er i gang med en gennemgribende istandsættelse. Det sker i et samarbejde med Nationalmuseets Bevaringsafdeling.

Bjørn Nørgaard

Bjørn Nørgaard fik i 1979 opgaven at udsmykke Gladsaxe Kommunes Hovedbibliotek.

Udsmykningen kan opleves både ude og inde og er karakteristisk for den måde Bjørn Nørgaard arbejder på, hvor materialer blandes og inspirationen hentes fra mange forskellige kunsthistoriske perioder og kulturkredse.

Kirsten Christensen

I 2005 fik den markante kvindelige kunstner Kirsten Christensen til opgave at stå for udsmykningen af den nyopførte Bagsværd Svømmehal. Udsmykningen består af cirkler og firkanter i klare stærke farver, der tilfører svømmehallen liv. Cirklerne, som er skåret ud i glas, er udført af kunstneren Per Hebsgaard.

Bjørn Poulsen

Seneste skud på stammen over kunstværker i Gladsaxe Kommune er Bjørn Poulsens udsmykning af det centrale trapperum på Bagsværd Skole i 2014. Skulpturernes titel er "Gargoyles" og de er inspireret af de lange vandafløb med dæmoniske ansigter, som findes på gotiske kirker. Gargoyles er lavet i bronze og er blevet til med støtte fra Gladsaxe Kommune og Statens Kunstfond. 

Kunstværker i byrummet

Udover ovennævnte udsmykninger kan man rundt om i Gladsaxe kommune opleve andre kunstværker af kendte kunstnere f.eks.:

  • Anker Hoffmann: Ung kvinde – på plænen foran Rådhuset
  • Flemming Rodian: Gavlmaleri – Søborg Hovedgade 65
  • Carl Henning Pedersen: Mosaikvæg – Grønnemose Skole, Høje Gladsaxe Torv 4
  • Axel Poulsen: Diana - Ved Friluftsbadet, Vandtårnsvej 55 

Udstillinger i Gladsaxe Kommune

Du kan se kunstudstillinger på Gladsaxe Kommunes biblioteker og på Telefonfabrikken. Herudover sker der i løbet af året også en række kunst-aktiviteter på byens torve og pladser, ligesom der også er en årlig kunstrute-event.  

Kultur