Den grønne væg i børnehuset Nøddehegnet

Børnehuset Nøddehegnets grønne facade optager regnvand og producerer skovjordbær og krydderurter til børnenes frokost.

Børnehuset Nøddehegnet har taget initiativ til at vise en alternativ måde at udnytte regnvand på, som også kommer daginstitutionens børn til glæde.

Én af børnehusets ydervægge er en grøn væg fyldt med planter. Den grønne væg optager regnvand på børnehusets grund så regnvandet ikke ledes til kloakken, men bruges til afvanding af planterne. Den grønne væg, som både er klimavenlig og ser pæn ud, har også den fordel, at flere af planterne kan bruges i kantinens madlavning. På væggen vokser blandt andet purløg, basilikum og skovjordbær.

Den grønne væg er del af et regnvandsprojekt, der blev etableret i forbindelse med ombygning af Børnehuset Nøddehegnet. Gladsaxe Kommune har samarbejdet med Teknologisk Institut og rådgivningsvirksomheden Byggros om at skabe et regnvandsprojekt der udnytter regnvandet så børn og ansatte får glæde af vandet.

Regnvandsprojektet tæller udover den grønne væg også grønt tag på børnehuset og et regnvandsbassin på børnehusets udearealer. Regnvandsprojektet gør, at regnvandet håndteres på børnehusets grund i stedet for at blive ledt til kloakken. Den grønne væg og bygningens grønne tag er desuden med til at gøre varmeregningen mindre fordi jord og planter på ydersiden af muren er med til at isolere bygningen i årets kolde måneder.

Når det regner, ledes regnvandet til to regnvandstanke i stedet for i kloakken. Herfra pumpes regnvandet gradvist ud på det grønne tag og den grønne væg, hvor en del af vandet opsuges af planter eller fordamper. Når det grønne tag er vandmættet, løber regnvandet ud i regnbedene på forsiden af bygningen og siver langsomt ned i jorden. Det overskydende regnvand fra den grønne væg bliver til gengæld genbrugt, så planterne aldrig tørrer ud, og det lille krydderikammer vokser, selv i tørre perioder. Ved et skybrud, løber det overskydende regnvand til et regnvandsbassin, der er blevet en integreret del af børnehusets udearealer.

Regnvandsprojektet er et godt eksempel på, at det kan skabe nyt liv til bygninger og udearealer når regnvandet håndteres på nye måder.

 

Selvbetjening

Betjen dig selv på nettet

Overskrift

Regnvandsprojekter