Gode ideer til at få mere bæredygtighed ind i din hverdag

Reducer madspild, spis mindre kød, tag cyklen, køb mindre, spar på elektriciteten – det var nogle af de forslag, deltagerne kunne tage med hjem, da der i går blev holdt borgerworkshop med titlen ’Få mere bæredygtighed ind i din hverdag – med afsæt i FNs 17 verdensmål’.


Deltager på workshoppen Pernille Møller Krog havde selv mange gode ideer til en mere bæredygtig hverdag.

Deltagerne i workshoppen havde mulighed for at arbejde med egne initiativer og vaner. En af de borgere, der deltog i workshoppen var It-konsulent Pernille Møller Krog fra Mørkhøj:

- Jeg deltager for at få mere inspiration til handlinger i hverdagen, så bæredygtighed ikke kun er noget, man snakker om, siger Pernille, der allerede har indført forskellige bæredygtige alternativer i sin hverdag:

- Jeg har erstattet min plastiktandbørste med en bambustandbørste, jeg bruger vaskeæg og bivokspapir til madpakkerne. Til min fødselsdag ønskede jeg mig to fade fra genbrugsbutikken, siger Pernille, der også fortæller, at familien har skåret ned på oksekød på initiativ fra familiens 11-årige søn, der syntes det var på sin plads, fordi familien skulle på flyrejse til Italien.

Pernille fortæller også, at familien ofte bruger biblioteket i Mørkhøj til at låne bøger og blade.

Blandt de øvrige deltagere kom der også mange gode forslag på banen. Nogle af dem var:

 • At tage cyklen, når man kan.
 • Delebilsordning.
 • At sørge for, at alle ting får et langt liv og reparer tingene – i stedet for at købe nyt.
 • At gå i sit tøj mere end en dag, så man ikke skal vaske så ofte.
 • Legetøjsbyttedag med dine klassekammerater.

Enkle råd til mere bæredygtighed i hverdagen


Tina Gaarn Christensen fra Lead Inspire fremlagde blandt andet viden om, hvad der batter mest, når man ønsker at leve mere bæredygtig.

- Det kan være uoverskueligt at komme i gang med at leve efter FNs 17 verdensmål. Der er utrolig mange nuancer, beregninger og mange sandheder. Men det skal ikke afholde en fra at handle selv, for der er noget, du kan gøre, sagde Tina Gaarn Christensen, der sammen med Iris Egelund var facilitatorer på workshoppen.

Tina Gaarn Christensen fremlagde forslag til forskellige områder, man kan handle på, hvis man ønsker at reducere Co2 udledning. Anbefalingerne er blandt andet baseret på bogen af Paul Hawkens ’Drawdown’ fra 2017. Tina havde også anbefalinger med fra Nobel Peace Center, der har haft en stor udstilling med fokus på, hvad man som borger kan gøre for at bidrage til mere bæredygtighed.

De gode råd fra Nobel Peace Center 


Her de gode råd fra Nobel Peace Center (frit oversat):

 1. Mindre madspild
 2. Spis mindre kød
 3. Spar på elektriciteten
 4. Rejs grønnere
 5. Shop mindre
 6. Engager dig.

Workshoppen er en del af udbredelsen af Gladsaxestrategien, der netop tager afsæt i syv af FNs verdensmål.

Borger