Nyt diabetestilbud afprøves i Gladsaxe

I en toårig periode skal Gladsaxe finde ud af, om socialt udsatte borgere i Høje Gladsaxe er mere tilbøjelige til at passe deres diabetes, hvis de får en skræddersyet plan udleveret personligt i trygge rammer.


Med støtte fra Sundhedsstyrelsen skal Gladsaxe gøre det lettere for socialt udsatte at behandle deres diabetes.

I Danmark lever 235.175 mennesker til dagligt med type 2 diabetes. En del har ikke overskuddet til at gå i behandling for det eller foretage store livstilsændringer, mens andre slet ikke ved, at de har type 2 diabetes.

Det gælder særligt for social udsatte borgere. Det er også tilfældet i Høje Gladsaxe, hvor omkring 240 voksne borgere menes at have type 2 diabetes.

Den problematik skal et nyt projekt med tilskud fra Sundhedsstyrelsen forsøge at løse. Tanken er, at en tæt, personlig kontakt til borgerne i deres lokalområde giver mere mod på at starte behandling.

- Det er nemmere at rumme behandlinger og livstilsændringer, når man støttes i trygge, hjemlige rammer, og ikke i en ukendt ramme som på forebyggelsescentret.  I projektet har vi fået penge til at placere en projektsygeplejerske i boligområdet, fordi vi tror og håber på, at genkendelighed og lokal placering har en betydning for borgerne, fortæller projektleder Dorthe Svanberg og tilføjer.

- Det er mere skræddersyet. Det nye er, at vi møder borgerne i kendte rammer og med et kendt ansigt, som til dagligt er i området, og tager udgangspunkt i deres ønsker. Så hvis de vil mødes over en kop kaffe hver dag, så starter vi dér, siger hun.

Flere drømmescenarier
Projektet startede i 2018 og slutter i 2020. Til den tid håber man på at have opnået tre mål.

For det første skal man finde og kontakte de borgere, der kan være ramt af type 2 diabetes. Borgerne skal blandt andet findes via hjemmeplejen, hjemmebesøg, træningstilbud, beboerhuse, væresteder og klubber.

For det andet skal borgerne informeres om tilbud af behandling af type 2 diabetes. Den information får de af projektets projektsygeplejerske, som også hjælper de interesserede i at planlægge deres eget forløb.

For det tredje er håbet, at borgerne i grupper skal kunne hjælpe hinanden med at påbegynde og fastholde deres forløb. Det får de hjælp til af projektsygeplejersken.

For nogle borgere kan behandling og livsstilsændringer virke uoverskueligt i en travl hverdag, hvor listen af bekymringer i forvejen er lang. Det tager de nye tilbud imidlertid højde for.

- Det er op til borgerne, hvad de ønsker at arbejde videre med. Optimalt set handler det om at spise sundere, være fysisk aktiv og tage sin medicin. Men at gå fra at gøre ingenting til at gå en tur på et kvarter, eller at spise tre gange om dagen i stedet for én gang, det gør en stor forskel. Så lidt har rigtig meget ret, fortæller Dorthe Svanberg.

Borger