Sådan spiser du dig til et bedre klima

Borgerne i Danmark kan gøre meget for at hjælpe jordklodens klima. Grønt IDÉcenter giver her bud på, hvordan du kan hjælpe til ved at spise mere bæredygtig mad.

Danskerne opfordres til at gøre mere for klimaet, når jordkloden bliver varmere og varmere. Det kan dog være svært, når vejret i Danmark bliver koldere og koldere. En af de mest effektive midler i kampen mod den globale opvarmning sker nemlig gennem bæredygtige madvaner, hvor maden, der sættes på spisebordet, er dyrket lokalt efter årstiderne.

Det er for eksempel mere klimavenligt at spise udenlandske tomater fremfor danske tomater, fordi der udledes mere CO2 på at opvarme de danske drivhuse end mængden af brændstof på transporten af tomaterne fra Europa til Danmark. Det er til gengæld mere klimavenligt at spise danskdyrkede æbler, der gror fint i det kolde danske klima.

Hvis det kan virke forvirrende, så frygt ej. Grønt IDÉcenter giver dig her nogle bud på, hvilke grøntsager, som er bæredygtige at spise i februar måned. Aftensmaden kan for eksempel bestå af champignon, grønkål, gulerødder, hvidkål, jordskokker, kartofler, løg, pastinak, persillerod, porrer, rosenkål, rødbeder, rødkål og selleri.

Med disse grønsager kan retter som rodfrugtslasagne, rodfrugtschips, grønkålschips, coleslaw, gulerodsråkost og diverse supper som jordskoksuppe og kartoffelporresuppe nemt kokkereres.

Du kan læse mere om klimavenlig mad, og se oversigten over årstidens grønsager på denne side.

Borger