Rygestop

To knyttede hænder, en mørk hånd og en lys hånd

Rygere har fem gange større chance for at blive røgfri ved hjælp af rådgivning og rygestopmedicin.

Hvis du gerne vil stoppe med at ryge, kan vi hjælpe og guide dig. Vi har flere forskellige typer af rygestopkurser, og vi håber, at der er et, der passer til dig. 

Du er altid velkommen til at kontakte vores rygestopkoordinator for at mere information om rygestoptilbud. Kontaktoplysningerne står nederst på siden.

Røgfrit Liv er et rygestop kursus for dig, der ønsker at følge et forløb sammen med andre rygestoppere. Vi forventer, at du har et ønske om at stoppe med at ryge – og at du undervejs på kurset vil gøre dit bedste.

Hvad kan jeg forvente af kurset Røgfrit Liv

På kurset får du støtte, tips og gode idéer til, hvordan du holder tankerne væk fra cigaretterne - og du lærer at tackle rygetrangen, når den alligevel opstår.

Rygestopkurset løber over 8 uger med 6 mødegange á 2 timers varighed pr. gang. Hver mødegang indeholder en runde med taletid til den enkelte samt erfaringsudveksling deltagerne imellem. Desuden er der til alle mødegange et særligt fagligt tema.

De to første mødegange bruges til forberedelse af rygestoppet. Vi aftaler en fælles stopdag, for hele holdet, som ligger mellem anden og tredje mødegang.

De 6 mødegange

 1. møde: Rygehistorie, rygeprofil, fordele og ulemper ved rygestop og helbredsfordele ved et rygestop
 2. møde: Nikotinafhængighed, abstinenser og nikotinerstatning
 3. møde: Risikosituationer, belønning og netværk
 4. møde: Helbredsfordele, fysisk aktivitet, stress og humørsvingninger
 5. møde: Kost, vedligeholdelse af rygestoppet, risikosituationer fremover og nedtrapning af nikotinerstatning
 6. møde: Vedligehold rygestop

Tilskud til rygestopmedicin

Er du på overførselsindkomst eller har svært ved at betale for din rygestopmedicin, du køber i håndkøb? Du har mulighed for, i en periode, at få gratis rygestopmedicin samtidig med at du følger et kursus.

Hvor

Forebyggelsescentret Søborg Hovedgade 200, 2860 Søborg

Hvornår

Der starter løbende kurser, som foregår i dagtimerne og sen eftermiddag. Kontakt os og hør nærmere.

Rygestop kursus med naturoplevelser - et unikt rygestopforløb i naturen. Kurset er til dig, der har lyst til at prøve noget andet end de traditionelle rygestopkurser. Vær opmærksom på, at du skal kunne gå 3-4 km for at deltage.

Rygestop med walk and talk 

Kurset afholdes i sommerhalvåret og foregår blandt andet som ’walk and talk’ i naturen og i Natur- og Sejlklubbens lokaler på Radiomarken. Kurset gennemføres af en rygestopinstruktør i samarbejde med en naturvejleder og grøn Guide.

Faste elementer til møderne

 • Walk & talk
 • Gruppesamvær og samtaler
 • Sanseoplevelser
 • Abstinenshåndtering
 • Mulighed for individuel dialog

Tilskud til rygestopmedicin

Er du på overførselsindkomst eller har svært ved at betale for din rygestopmedicin, du køber i håndkøb? Du har mulighed for, i en periode, at få gratis rygestopmedicin samtidig med at du følger et kursus.

Hvor 

Natur- og Sejlklubbens lokaler, Bagsværdvej 144B, 2800 Kgs. Lyngby.

Hvornår

Der starter løbende kurser, som foregår sen eftermiddag. Kontakt os og hør nærmere.

Kom og Kvit er et gratis rygestopforløb med individuelt rygestoptidspunkt.

Rygestop med andre med fleksibel stopdag

Kom & Kvit er et tilbud til dig, der gerne vil gå på et hold med andre rygestoppere, men ønsker en mere fleksibel løsning end rygestopkursus kan tilbyde.

Hvad kan jeg forvente 

På Kom & Kvit får du personlig støtte af en rygestopinstruktør, og du kan deltage i temamøder, hvor du mødes med andre og drøfter forskellige emner omkring rygestop. Du bestemmer selv din rygestopdato. Kom & Kvit er en kombination af dialog samt lyd og filmklip. Møderne er tilrettelagt, så du sammen med de andre deltagere får mulighed for at dele erfaringer og støtte hinanden. Hver mødegang er halvanden til to timer.

Emnerne for de 8 møder er

 • Tag styringen: Hvordan virker nikotin? Hvad betyder rygning for dig?
 • På toppen: Hvad sker der med kroppen? Hvad vil du bruge energien til?
 • Motiver dig selv: Hvordan holder man rygetrangen fra livet? Hvad får dig til at holde fast?
 • Her og nu: Hvad ryger med røgen? Følelser, dit nye jeg og håndtering.
 • Grib chancen: Hvad er vigtigt for dig? Hvordan vil du være? Udvikling og frihed.
 • Bevar styrken: Hvad kan du gøre for at håndtere rygetrangen?
 • Opbakning: Hvad er god støtte? Hvad kan du gøre, når de andre ryger?
 • Nye muligheder: Hvad vinder du? Muligheder, drømme og livskvalitet.

Tilskud til rygestopmedicin

Er du på overførselsindkomst eller har svært ved at betale for din rygestopmedicin, du køber i håndkøb? Du har mulighed for, i en periode, at få gratis rygestopmedicin samtidig med at du følger et kursus.

Du kan læse mere om Kom & Kvit hos Kræftens Bekæmpelse

Hvor  

Forebyggelsescentret, Søborg Hovedgade 200, 2860 Søborg

Hvornår

Der starter løbende kurser, som foregår sen eftermiddag. Kontakt os og hør nærmere.

Hænger lungerne langt ud af halsen, når du er kommet op ad trappen? Og er du nødt til at droppe skiferien, fordi du har røget pengene op? Hold op - der er masser af hjælp at hente!

Rygestop for unge

Gladsaxe Kommune tilbyder rygestop for unge. Et kursus løber over seks uger, og her kan du mødes med andre, som også gerne vil kvitte cigaretterne, og hvor en instruktør hjælper jer med det. Der kan også aftales individuel rådgivning.

Vil du stoppe med at ryge?

Skriv til vores rygestopkoordinator, så kan du høre mere om, hvordan vi kan hjælpe dig med at blive røgfri. Lad os også høre, hvis I er flere, som har lyst til at stoppe sammen.

For dig, der ikke kan følge et rygestopforløb

Hvis du ønsker at stoppe med at ryge, men på grund af særlige behov eller omstændigheder ikke kan følge et rygestopforløb på hold, har du mulighed for at mødes med en rådgiver op til fem gange. Rygestoprådgiveren forholder sig til netop din situation. Ved behov kan samtalen afholdelse på engelsk eller med tolk.

Hvad arbejder vi med sammen

På et individuelt rygestopforløb arbejder du med:

 • At nedsætte dit tobaksforbrug og god forberedelse af dit rygestop
 • Ideer til at bryde dine rygevaner og fastholde nye gode vaner
 • Redskaber og ideer til, hvordan du kan holde tankerne væk fra tobakken og tackle rygetrangen, når den opstår

Støtte til at holde fast i din beslutning om at forblive røgfri, også når du bliver fristet!

Tilskud til rygestopmedicin

Er du på overførselsindkomst eller har svært ved at betale for din rygestopmedicin, du køber i håndkøb? Du har mulighed for, i en periode, at få gratis rygestopmedicin samtidig med at du følger et kursus.

Hvor

Forebyggelsescentret, Søborg Hovedgade 200, 2860 Søborg

Hvornår

Datoer for individuelle rygestopforløb aftales individuelt i samarbejde med rygestoprådgiver. Typisk aftales møder en gang om ugen i starten og med større interval sidst i forløbet.

If you would like to quit smoking, while you due to special needs or circumstances cannot follow a quit-smoking-program in a group, you have an opportunity to meet with a counselor up to five times. The quit-smoking-counselor will relate to your particular situation.

We will help you

In an individual quit-smoking-program, you will be working with

 • reduction of your tobacco consumption and proper preparation for when you quit smoking,
 • ideas for breaking you smoking habits and maintaining good new habits,
 • tools and ideas for how to keep your mind off the tobacco and tackling the desire to smoke when it appears,
 • support to stick with your decision about not smoking, also when you are tempted!

Nicotine substitution

Citizens following a quit-smoking-program while economically or socially challenged have an opportunity to receive support for nicotine substitution for a limit period.

Where

Forebyggelsescentret, Søborg Hovedgade 200, 2860 Søborg

When 

Dates for individual quit-smoking-programs are agreed upon individually together with a quit-smoking-counselor. Typically, meetings are arranged once per week in the beginning, and less frequently later in the process.

Gratis rådgivning

Stoplinjen er en gratis telefonrådgivning, hvor du anonymt kan tale med en erfaren rygestoprådgiver. Her kan du stille spørgsmål og få gode tips, hvis du vil stoppe med at ryge, har brug for opbakning eller er begyndt at ryge igen.

Individuelt forløb

Som borger i Gladsaxe Kommune kan du både få vejledning og et individuelt forløb på dine præmisser.

Det er dig, der bestemmer emnerne. Stopliniens rådgivere tager udgangspunkt i dine spørgsmål og overvejelser i forbindelse med rygning uden at moralisere og give dårlig samvittighed.

Kontakt Stoplinjen

Kontakt Stoplinjen på 80 31 31 31 eller sms teksten ”rygestop” til 1231 og bliv ringet op af en rygestoprådgiver.

Læs mere på Stoplinjens hjemmeside, hvor du kan teste din motivation for at blive røgfri og chatte med andre, der overvejer eller er stoppet med at ryge.

Digitale muligheder

E-kvit

E-Kvit er et digitalt stopprogram, der er skræddersyet til lige netop dig med de hjælpemidler, du har brug for. Programmet følger dig igennem hele processen - fra du fastsætter din stopdag, og til du er røgfri. For at give dig den bedst mulige støtte indeholder programmet både videoer, tips og øvelser.

Du har også mulighed for at hente den gratis app, og bruge E-kvit på din mobiltelefon. På den måde vil du hele tiden kunne hente information til dit rygestop.

Xhale

Hvis du er ung, kan du også prøve det digitale rygestopforløb Xhale.dk. Det digitale rygestopforløb som du kan køre enten gennem en app eller over nettet. Du kan for eksempel udfordre dig selv til en pause eller selv sætte en dato for dit rygestop. Det er dig, der har kontrollen. Undervejs kan du få beskeder med tips og hjælp, så du hele tiden kan få den støtte, du har brug for. Du kan følge dit rygestop på din personlige side, hvor du også kan se videoer og blogge med andre rygestoppere.

Vil du gerne vide mere om røg og rygning? eller skal du bruge noget undervisningsmateriale? Så kan du finde det her.

Information om rygning og rygestop

Sundhedsstyrelssen

På Sundhedsstyrelsens hjemmeside finder du information om forebyggelse, risikofaktorer, anbefalinger, hjælpemidler og statistikker. Der er også meget information om tobak og passiv rygning.

Kræftens Bekæmpelse

Kræftens Bekæmpelse har meget information om forebyggelse, forskning og patientstøtte samt information om tobak og rygning.

Sundhed.dk

Sundhed.dk er en stor portal med den direkte adgang til sundhedsvæsenet. Har bl.a. et særligt afsnit om sundhed og forebyggelse i forbindelse med tobak og rygning.

Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse

På Ministeriet for Sundhed og Forebyggelses hjemmeside kan du bl.a. finde ministeriets officielle udmeldinger og love om rygning m.m.

Danmarks Lungeforening

Hos Danmarks Lungeforening kan du finde information og rygning og om tobak.

Liv.dk

Liv.dk har information liggende, om røg og rygning specielt skrevet til unge.

Ex smokers are unstopable

Ex smokers are unstopable er EU´s rygestopprogram for unge.

Smokefree

Smokefree er en engelsksproget side, med rygestopvejledning på mange sprog

ASH

ASH er en engelsk NGO, der har en mængde information og tips om rygning og rygestop.

Center for Disease Control and Prevention (CDC)

Center for Disease Control and Prevention er et offentligt amerikansk site med en mængde internationale data om rygning og rygestop.

Et godt liv uden røg

På Stopliniens hjemmeside kan du finde filmen "Et godt liv uden røg". Filmen beskriver, hvad det vil sige at ryge, hvor farligt det er og giver dig inspiration til at holde op. Filmen er lavet på sprogene, urdu, somalisk, tyrkisk, arabisk, dansk og engelsk. Se filmen "Et godt liv uden røg"

Schweisk interaktivt rygestopprogram

Du kan også finde hjælp til at stoppe med at ryge på dette schweizisk udviklede interaktive rygestopprogram.

Hjælp og vejledning

Du kan få hjælp og vejledning til brug af nikotinprodukter hos din læge eller på apoteket.

Nikotinprodukter er hovedsageligt for meget afhængige rygere. Du kan evt. bruge Stopliniens afhængighedstest til at finde ud af, om nikotinprodukter er noget for dig. Det er også en god idé at tale med sin læge om nikotinerstatning.

Gravid og ammende

Gravide og kvinder, der ammer, samt hjertepatienter bør altid tale med deres læge, før de bruger nikotinprodukter.

Hvad koster produkter til nikotinafvending

Det koster 20-25 kroner om dagen at bruge nikotinprodukter til rygeafvænning - alt efter størrelsen af pakkerne og stedet, hvor det købes.

Nikotinprodukter bør højst bruges i 3-4 måneder – og aldrig længere end et halvt år.

Tilskud til rygestopmedicin for borgere i Gladsaxe Kommune

Er du på overførselsindkomst eller har svært ved at betale for din rygestopmedicin, du køber i håndkøb? Du har mulighed for, i en periode, at få gratis tilskud til rygestopmedicin samtidig med, at du følger et kursus. 

Hvis du har tilmeldt dig et rygestopkursus i en anden kommune og ønsker at høre mere om og benytte dig af muligheden for tilskud til rygestopmedicin i håndkøb, kan du kontakte rygestopkoordinator i Gladsaxe kommune. 

Få hjælp på apoteket

På alle apoteker kan du få en snak med personalet om brugen af nikotinprodukter. Du kan få rådgivning om hvilke nikotinprodukter, der vil være bedst egnet til netop dit rygestop.

Mulighed for rygestopkursus i andre kommuner

Hvis det passer dig bedre, kan du deltage gratis på rygestopkursus i otte andre kommuner, som Gladsaxe Kommune samarbejder med. Måske arbejder du tættere på et andet tilbud, eller tiderne passer dig bedre. 

Du kan følge links’ne nedenfor og læse om kommunernes tilbud. Hvis du ønsker at høre mere om tilbuddene i en kommune eller tilmelde dig et kursus, følger du den pågældende kommunes kontaktinformation og tilmeldingsprocedure.

Ballerup Kommune

Egedal Kommune

Furesø Kommune

Gentofte Kommune

Herlev Kommune

Lyngby-Tårbæk kommune

Rudersdal Kommune

Rødovre Kommune

 

Kontakt

Rygestopkoordinator

Søborg Hovedgade 200
2860 Søborg
Telefon: 39 57 57 57
rygestop@gladsaxe.dk

Telefontider

Mandag-Torsdag: 10.00-14.00
Fredag-Fredag: 10.00-12.00

Sundhed og sygdom