Om forskningsprojektet Rigere uden røg

Gladsaxe Kommune deltagere sammen med 5 andre danske kommuner i en forskningsprojekt, der skal undersøge, om en økonomisk belønning på højest 1.200 kr. ved deltagelse på et rygestopforløb kan få flere til at blive røgfri - end ved brug af oplysning og kampagner.

Rygere i tre kommuner vil i starten af 2018 blive tilbudt 1200,-, hvis de kvitter smøgerne. Samtidig vil tre andre kommuner gennemføre klassisk kampagnearbejde mod rygning. Resultaterne sammenlignes efter et år, og skal bruges til at vurdere, om kolde kontanter er vejen frem til et røgfrit liv. Og der er god grund til at kvitte den dårlige vane; Rygning er en af de vigtigste risikofaktorer for folkesundheden og slår hvert år knap 14.000 danskere ihjel, hvilket svarer til hvert fjerde dødsfald1. Det er beregnet, at en kommune med 30.000 borgere vil have direkte årlige omkostninger på næsten 14 millioner kroner forårsaget af rygning2.

- ”Vi ved, at rygning stadig er den største udfordring for folkesundheden. Derfor bliver vi nødt til at blive ved med at undersøge, hvordan vi hjælper med at nedbringe antallet af rygere, og især dem der har sværest ved at stoppe. Derfor er jeg glad for, at vi nu bevæger os ned af endnu en ny sti, som forhåbentlig kan få flere til at stoppe med at ryge”, siger Charlotta Pisinger, forskningsoverlæge ved Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed.

Færre rygestop de seneste år. De seneste årtier er andelen af rygere faldet markant, men udviklingen er stagneret de sidste fire år3. Selvom alle kommuner tilbyder støtte til rygestop, så er det blevet meget svært at tiltrække rygere til deres rygestophold4. Det står i stærk kontrast til, at tre ud af fire borgere ønsker at holde op med at ryge5. Normalt bruger kommunerne oplysning og kampagner, som i høj grad lægger op til, at man selv tager ansvar og handler. Det tiltrækker oftest borgere med lang uddannelse, hvor dette projekt har kortuddannede rygere som målgruppe.

- Vi håber selvfølgelig, at dette forsøg kan være én af løsningerne til at få flere i den svært tilgængelige målgruppe til at stoppe med at ryge. Det er vores forventning, at vi kan skabe gode resultater, og vi er meget spændte, for hvis det viser sig at virke, har vi endnu et redskab mod den folkesygdom, som rygning er, siger Charlotta Pisinger. 

  • Projektet er målrettet kortuddannede rygere.
  • 6 kommuner deltager som interventionsgrupper i projektet. Hver kommune modtager 102.000 kr. 
  • Frederiksberg, Helsingør og Halsnæs kommune skal bruge deres midler til at belønne borgere, som kan gennemføre et rygestopkursus og være røgfri i 6 uger.
  • Gladsaxe, Odense, og Rødovre kommune skal bruge deres midler til oplysning og kampagner.
  • Projektet går i luften i januar 2018. 

Tilmelding rygestopkursus