Bæredygtighed i fokus på workshop hos Living Art i Søborg

Gladsaxe virksomheden Living Art lagde lokaler til, da 30 iværksættere, der alle ønsker at skabe en bæredygtig virksomhed og tjene penge, mødtes for at få ny inspiration. Én af virksomhederne laver æblemost i tæt samarbejde med udsatte medborgere, en anden udvikler og producerer bæredygtigt plaster. I samarbejde med Hovedstadens Iværksætter Program (HIP) havde Gladsaxe kommune inviteret Tania Ellis, ekspert i sociale virksomheder, til at lære fra sig om bæredygtige forretningsmodeller.

Nye måder at tænke virksomheder på
I 1980’erne kunne man opleve den amerikanske skuespiller Michael Douglas i filmen Wall Street som den hårde forretningsmand Gordon Gekko med det kendte citat: ”The business of business is business”. Med tiden er dette citat blevet umoderne. Virksomheder i 2018 tænker langt udover ”egen næsetip”, og nogle er dybt engagerede i at etablere partnerskaber med eksempelvis kommuner og andre aktører.

Fremtidens kunder og samarbejdspartnere vil stille større og større krav til virksomheders sociale, klimamæssige og økonomiske aktiviteter. En trend som markerer enden på den verdensforståelse, som Gordon Gekko repræsenterer. ”Det handler om, at moderne virksomheder naturligt tager et socialt ansvar. Virksomheder er en arbejdsplads, der skal tjene penge, men de er også centrale samfundsaktører, der kan skabe store forandringer, og det vil de oftest gerne være med til. Og især, hvis det samtidig kan booste virksomheden”, udtaler erhvervskonsulent i Gladsaxe Kommune Tommy Engedal Kronborg.

Det er en samfundstrend at tænke bæredygtigt. Økologien buldrer frem, og kritiske kunder tvinger virksomheder til at være bevidste om dyrevelfærd, anvendelsen af sprøjtegifte i naturen, affaldshåndtering og andre grønne tiltag. Produktionsvirksomheder møder en stigende efterspørgsel på varer, der er produceret lokalt og bæredygtigt, og som efterlader et minimalt CO2-aftryk. I Gladsaxe Kommune åbner om kort tid den første svanemærkede daginstitution, Elverdammen, som en reaktion på de krav, som den kommende generation af forældre stiller til den lokale velfærdsproduktion. 

Gode redskaber fra Tania Ellis
Tania Ellis gav på workshoppen et inspirerende indblik i, hvordan man som iværksætter kan etablere virksomheder, der kobler et socialt eller klimamæssigt engagement med indtjening og forretning. Blandt andet fik deltagerne gode råd om, hvordan man kan skabe en relevant og inspirerende historie om virksomhedens samfundsengagement.

Det er nu det rykker. Mange virksomheder har opdaget, at der er god forretning i at tænke bæredygtigt og miljørigtigt”, udtaler Tania Ellis. Hvis en virksomhed fra starten har indtænkt FN’s verdensmål for bæredygtig udvikling i forretningsmodellen, så står den stærkere på fremtidens marked. ”Corporate Social Responsibilty (CSR) er et begreb, der har udviklet sig meget i de femten år, jeg har haft min egen virksomhed. Nu er det kommet så meget på dagsordenen, at de fleste virksomheder arbejder aktivt med, hvordan virksomhedens sociale ansvarlighed kan folde sig ud”, fortsætter hun. Og det er ikke nødvendigvis en let øvelse. ”For de fleste iværksættere er det en god ide at tænke bæredygtighed ind fra starten. Det er straks en anden sag, hvis din virksomhed har flere år på bagen. Det kan kræve en vis omstilling at bruge, eksempelvis FN’s verdensmål for bæredygtig udvikling, som en ledestjerne frem mod nye markeder og øget vækst”, lyder det fra erhvervskonsulent Tommy Engedal Kronborg. Hvis din virksomhed har brug for sparring i forbindelse med FN’s verdensmål, kan du kontakte Tommy Engedal Kronborg på tomkro@gladsaxe.dk eller telefon 3957 5174.

Flere bæredygtige virksomheder på vej
Deltagerne på workshoppen var meget engagerede og optagede af, hvordan man kan tjene penge på en bæredygtig forretningsmodel. Med god hjælp fra Tania Ellis blev de fleste skarpere på, hvordan de skal udvikle deres egen forretning i en bæredygtig retning fra starten. ”Det vil da glæde mig, hvis vi ser mange flere sociale og bæredygtige virksomheder fremadrettet”, udtaler Tommy Engedal Kronborg, som også retter en stor tak til virksomheden Living Art, der lagde hus til det succesfulde arrangement.

Læs mere om oplægsholderen Tania Ellis her.


FN’s verdensmål skaber et fælles sprog for en udvikling, der er blevet accelereret de seneste par år”, lyder det fra Tania Ellis.


Deltagerne lytter interesserede til iværksætternes beretninger.

 

Erhverv