Borgmester delte erfaringer med digitalisering

Før Trine Græse satte sig i stolen som borgmester i Gladsaxe, arbejdede hun i en produktionsvirksomhed i Frederikssund. På et gå-hjem-møde om digitalisering i Mørkhøj Erhvervskvarter delte hun sine erfaringer

Den digitale omstilling er en af de vigtigste dagsordener for væksten i de små og mellemstore virksomheder. Men omstillingen kan være svær at tage fat på i hverdagen. De fleste ejerledere har startet virksomhed, fordi de er gode til noget andet end digitalisering og er i tvivl om, hvor de skal starte.

Digital Ledelseskultur giver virksomhedsledere kompetencerne til at omsætte drømme til virkelighed. Det budskab havde Micael Duncan og hans team bag projektet sat på dagsordenen, da de sammen med Gladsaxe Kommune og Mørkhøj Erhvervskvarter inviterede til et gå-hjem-møde hos Audi i Gladsaxe.

Digitaliseringsmøde hos Audi

Borgmester Trine Græse bød velkommen og brugte anledningen til at dele ud af sine egne erfaringer med digitalisering. Før hun blev borgmester, arbejdede hun i sin mands virksomhed Dvt System A/S i Frederikssund, der laver sorteringsanlæg til bøjlehængt beklædning til de store industrivaskerier. Anlæggene kan sortere store mængder vasketøj på bøjler og sparer dermed mange hænder. Det er jo som udgangspunkt en manuel ting. Kan det produkt digitaliseres?

Ja, det kan det faktisk på rigtig mange måder, fortalte Trine Græse.

Online support når maskinen går i stykker
- Det er dyrt for vaskeriet, når sorteringsanlægget går i stykker. Det betyder, at arbejdet går i stå, og der skal sendes en tekniker afsted fra Danmark for at reparere anlægget. Det har vi fundet en digital løsning på. I dag har virksomheden online forbindelse til alle anlæg i hele verden, så man kan supportere og fejlfinde fra kontoret i Frederikssund. Nu kan de fleste fejl løses ved at guide lokale teknikere til at rette fejlen – meget kan klares med en skruetrækker. Det har sparet kunderne for ventetid og dyre besøg af vores teknikere, og vores medarbejdere har sparet mange rejsetimer, fortalte hun og fortsatte:

- Vi har også forbedret vores tegningsmateriale, så vi i dag har 3D tegninger af både de færdige anlæg og af enkelt-komponenter. Det har været en stor gevinst for salget, men også for produktionen, hvor mange komponenter købes hjem hos underleverandører.

Fremtiden er 3D-printede reservedele
Trine Græse ser for sig, at næste skridt bliver, at reservedele i fremtiden printes lokalt på en 3D printer i stedet for at sende reservedele halvvejs rundt om jorden med kurér. Det er både smart og bæredygtigt.   

Selve sorteringsanlæggene er også blevet digitale. I dag kan systemet vise produktionsdata i realtime til vaskeriet, så de kan planlægge deres produktion og undgå flaskehalse.  

Trine Græse havde to gode råd til ejerledere, der skal i gang med at digitalisere:

- Mit første råd er at søge hjælp og inspiration hos nogle, der er kommet længere og ved mere end en selv. Hvis du vil opnå noget stort, men er bekymret for risikoen og de ubekendte faktorer, så tænk på, hvem du kan gå sammen med for at nå målet. Tænk i partnerskaber. Find sammen med nogle, der kan noget andet end dig selv. Det giver en helt anden energi, når man ikke står alene, sagde hun.

- Et andet godt råd er at søge ny viden. KEA Københavns Erhvervsakademi har fået til opgave at give et stort antal ejerledere i hele landet mulighed for at få et 10-måneders kompetenceløft. Jeg håber, at mange af jer griber den mulighed.  

Er I en virksomhed med digitale ambitioner og er i størrelsen 2 til 250 ansatte - så kan jeres virksomhedsledelse nu søge om et omfattende kompetenceløft gennem projektet Digital Ledelseskultur. Læs mere

Erhverv