Politistation bliver Danmarks første verdensmålshus

Gladsaxe Kommune har købt politistationen på Fremtidsvej og skaber et midlertidigt miljø, hvor FN’s 17 mål bliver et fyrtårn for fremtidens bæredygtige vækst og velfærd. Her lejes 700 kvadratmeter ud til iværksættere, som er optaget af verdensmålenes muligheder.


Ung i Gladsaxe, iværksættere og kommunale ledere og medarbejdere i dialog om Verdensmålshusets muligheder.

Det er ikke længe siden, at der sad politibetjente bag skrivebordene, og de tunge jerndøre til detentionen i kælderen var låst udefra. Nu er det høje hus på Fremtidsvej 1 i Gladsaxe ryddet og solgt til Gladsaxe Kommune. Mens Byrådet beslutter husets fremtidige anvendelse, er en gruppe ledere på tværs af forvaltninger i fuld gang med at skabe et midlertidigt vækstmiljø.

- Vi er optaget af vækst og velfærd i Gladsaxe. Vi vil skabe et hus, der gør verdensmålene levende og nærværende for både borgere, virksomheder og kommune, fortæller erhvervsudviklingschef Freja Ludvigsen.

Gladsaxe tager lokalt ansvar
Gladsaxe Byråd er i fuld gang med at formulere en ny Gladsaxestrategi, hvor FN’s verdensmål sætter en ambitiøs ramme for kommunens visioner og mål for de næste fire år. Dermed er Gladsaxe helt i front i forhold til at tage lokalt ansvar for en global dagsorden.

Kommunen startede dialogen med virksomhederne om verdensmålene på den årlige erhvervskonference i oktober sidste år. Budskabet er, at de 17 mål rummer et katalog af muligheder for at finde vej til nye kunder, markeder og medarbejdere både på hjemmemarkedet og til eksport. Flere og flere er optaget af produkter og services, der bidrager til en bedre verden og bygger på bæredygtige værdier.

UNDP anslår, at målene åbner for et nyt marked på mange milliarder dollars, og danske virksomheder har klare styrkepositioner inden for energi, vand, byudvikling, sundhed, uddannelse og velfærd. Men det kræver helt nye samarbejdsmodeller, økosystemer og partnerskaber, der kan skabe rammer for at tænke innovativt.

Generation verdensmål flytter ind
Med Verdensmålshuset på Fremtidsvej får Gladsaxe en synlig og konkret arena for aktivering af verdensmålenes potentiale for bæredygtig vækst, udvikling og ledelse.

Husets stueetage kommer til at summe af unge mennesker. Ung i Gladsaxe indretter et midlertidigt brugermiljø for unge over 14 år. De unge er generation verdensmål – den første generation af borgere, der vokser op med en fælles dagsorden for global bæredygtighed.

På 1. sal bliver der lavet et møderum, kaldet Fremtiden, der bliver centrum for arrangementer om bæredygtig vækst, velfærd og ledelse og mindre udstillinger. Der laves et fab lab med maskiner, hvor brugere kan prototypeudvikle og designe bæredygtige løsninger, der måske kan blive til en fremtidig iværksættervirksomhed.

Leder efter ambitiøse virksomheder
På 2. sal skaber Erhvervs- og Vækstenheden et 700 kvadratmeter stort vækstmiljø, hvor private virksomheder kan leje et kontor på markedsvilkår i en begrænset periode på 2-3 år. Virksomhederne får via miljøet kontakt til de unge fx i forhold til at afprøve idéer. De får adgang til den kommunale velfærdsproduktion og viden om kommunale udfordringer og behov. De får desuden let adgang til det offentlige erhvervsfremmesystem, herunder Iværksætterhuset og Væksthuset.

- Vi er opmærksomme på, at der mangler miljøer i Gladsaxe, hvor virksomheder kan komme ind i den tidlige fase. Desuden fødes en del nystartede virksomheder med en bæredygtig forretningside. Vi skaber Danmarks første miljø, hvor de virksomheder kan accelerere deres vækst med let adgang til udvikling af nye produkter og services, der kan løse en eller flere af verdensmålene, fortæller Freja Ludvigsen.

Indrettes med genbrug
Huset skabes ud fra en bæredygtig tanke. Derfor bliver etagerne udelukkende indrettet med genbrugsmøbler og inventar af bæredygtige materialer. 

Verdensmålshuset forventes klar til indflytning i august-september 2018. Virksomheder, der er interesseret i at høre mere om mulighederne for at leje lokaler, kan kontakte erhvervsudviklingschef Freja Ludvigsen på frelud@gladsaxe.dk.

Brugerne former Fremtidsvej i farver

Verdensmålshuset bliver et brugerdrevet miljø med plads til mangfoldighed og forskellighed. Men hvad ønsker brugerne, og hvad kan de bidrage med? Det var spørgsmålet, da styregruppen inviterede til udviklingsworkshop på Fremtidsvej.

Fremtiden er farverig. I hvert fald i Gladsaxes kommende Verdensmålshus. For selv om huset på Fremtidsvej er overtaget i en noget slidt tilstand efter mange år som politistation, var hele stueetagen pyntet op med verdensmålsfarver, da 40 unge, iværksættere, ledere og medarbejdere mødtes til den første udviklingsworkshop den 22. marts 2018.

Der var duge med verdensmål på bordene, æsker med verdensmål, postkort med verdensmål. På gulvet lå kæmpe skumpuder med verdensmål. Der var også en hel vogn med DIY-redskaber til at forme fremtidens miljø. Det hele var igangsat af Pi Talentakademi, der er Gladsaxe Kommunes konsulent på udvikling af Verdensmålshuset. Julie Pi satte gang i fantasien på tværs af brugere om, hvad Verdensmålshuset skal kunne.

Brugerne havde forskellige ønsker til hverdagen i huset. De fik lov til at tegne, skrive og forme brugen af de tre etager og samspillet mellem brugerne. Idéerne samles nu i et koncept for et brugerdrevet miljø, hvor bæredygtighed er en samlende faktor.

- Det er spændende at se så mange gode ideer, der kommer frem, når man involverer kommende brugere, siger konsulent Julie Pi.


Verdensmålene skal sætte farver på Fremtidsvej efter mange år som politistation


Iværksættere og brugere på rundvisning i det kommende Verdensmålshus på Fremtidsvej i Gladsaxe


Kommunale ledere og unge brugere var kreative sammen for at forme et nyt miljø i Gladsaxe


Iværksætterne havde mange gode ideer til, hvordan vækstmiljøet på 2. sal kan blive et inspirerende sted at drive virksomhed

 

 

Erhverv