Fakta om afhængighed

Verdenssundhedsorganisationen WHO (se kilder) har defineret afhængighed af rusmidler sådan, at en person er afhængig af rusmidler, hvis mindst tre ud af nedenstående seks symptomer er til stede:

1. Meget stærk trang til at indtage stoffet.

2. Vanskeligheder med at styre indtagelsen, standse eller nedsætte brugen.

3. Fysisk eller psykisk ubehag (abstinenssymptomer), når stoffet ikke indtages, eller når personen indtager stoffet for at undgå abstinenssymptomer.

4. Udvikling af tolerans, det vil sige, at der efterhånden skal mere stof til for at opnå den ønskede virkning.

5. Rusmidlet har en dominerende rolle i personens prioritering og tidsforbrug.

6. Vedblivende brug trods erkendte skader.

Unge har generelt en større risiko for at udvikle afhængighed af stoffer, fordi hjernen og centralnervesystemet først er færdigudviklet omkring 20-års alderen. Det gør unge menneskers hjerner særligt sårbare overfor rusmidler. Ifølge artiklen “Unge bliver lettere afhængige af stoffer” (se kilder) skal årsagen til denne sårbarhed findes i signalstoffet dopamin, som er en del af hjernens belønningssystem: f.eks. får kokain hjernen til at frigive store mængder dopamin, hvilket fører til en følelse af velvære. Hjernen husker denne følelse af velvære og vil forsøge at opnå den igen, og jo tidligere i livet, man eksperimenterer med rusmidler, jo større er risikoen for at udvikle afhængighed.

Kontakt Rusmiddelcenteret

Østmarken  4
2860 Søborg
Telefon: 39 57 39 00
rusmidler@gladsaxe.dk 

Telefontider
Mandag-fredag:
09.00-14.00

Om alkohol og stoffer