Se videoen: De fysiske rammer i den gamle skøjtehal skal genanvendes og rumme nye aktivitetsmuligheder. Bemærk, at synstolkning af videoen er under udarbejdelse.
Processen kort fortalt
Der bliver bygget en ny skøjtehal i Gladsaxe Kommune, og med den beslutning følger, at den nuværende skøjtehal skal have nyt liv. Derfor er der besluttet en spændende og eksperimentel tilgang til facilitetsudvikling, hvor idegenereringen i høj grad ligger hos aktørerne.
Hallen udbydes til aktivitet i en tidsbegrænset periode på minimum fem år, og drømmen er, at de, der midlertidigt overtager hallen, kommer med nytænkning i forhold til, hvordan ny anvendelse af en "gammel" facilitet kan skabe nyt liv og nye aktiviteter, og hvor der samarbejdes på tværs af aktiviteter, aktører og lignende, så der skabes et levende og kreativt sted, hvor flere målgrupper kan have deres daglige gang, og hvor forskellige aktivitetsformer kan foregå samtidigt og blive inspireret af hinanden.
Aktører kan byde ind med projektforslag med relevans for kultur-, fritids- og idrætsområdet.
Vi står til rådighed for dialog og glæder os til at høre om dit projektforslag.
Viden og værktøjer
Læser du videre på denne side, vil du blive klogere på, hvordan processen for udvælgelse af aktør(er) gennemføres, relevante fakta om selve bygningen og selve udbudsmaterialet (hvor præmisser og kriterier for indsendelse af gyldigt projektforslag gennemgås i detaljer).
Baggrund
Byrådet har besluttet, at der skal bygges en ny skøjtehal på Gladsaxe Idrætscenter. Denne beslutning medfører, at den nuværende skøjtehal skal anvendes til nye formål. Den 9. september 2022 igangsatte Fritids- og Idrætsudvalget derfor en proces for ny anvendelse af den gamle skøjtehal, hvor hallen i en midlertidig periode på fem år udbydes til aktører inden for kultur-, fritids- og idrætsgenren.
I følgende afsnit beskrives ambitionen for den midlertidige periode, hvorefter processen frem til udvælgelse af aktør(er) uddybes.
Ambition
Målet er, at skøjtehallen bliver et sted for en eksperimentel tilgang til facilitetsudvikling og fysisk aktivitet, hvor de, der midlertidigt overtager hallen i den tidsbegrænsede periode, bidrager til nytænkning og ideudvikling i forhold til, hvordan en ny anvendelse af en "gammel" facilitet kan skabe nyt liv og nye aktiviteter.
Ambitionen er at udfordre og opfordre til samarbejder på tværs af aktiviteter, aktører og lignende for at skabe et levende, kreativt og mangfoldigt sted, hvor mange målgrupper kan have deres gang, og hvor forskellige aktivitetsformer og -typer kan foregå samtidigt og blive inspireret af hinanden.
Proces
Processen for ny anvendelse af skøjtehallen kommer helt overordnet set til at foregå i fire faser (se nedenstående). Formålet med denne hjemmeside er at oplyse om forhold vedrørende den midlertidige overtagelse, hvorfor særligt processen for fase 1, der leder hen mod fase 2, udfoldes mere detaljeret.
Faseplan
- Undersøgelses- og udvælgelsesfasen: September 2022 til marts 2024
- Aktivitetsfasen: April 2024 til april 2029
- Evalueringsfasen: April 2024 til 2028
- Fremtidsfasen: Ultimo 2028
Undersøgelses- og udvælgelsesfasen
28. marts 2023:
Udbudsmateriale forelægges Fritids- og Idrætsudvalget til godkendelse.
April - juni 2023:
Udbudsperiode, hvor aktører forbereder og udarbejder projektforslag til indsendelse inden frist. Forvaltningen og Idrætsanlæggene i Gladsaxe står til rådighed for spørgsmål af uddybende karakter mv.
25. april 2023 klokken 15.00 til 18.00:
Åbent Hus i skøjtehallen med to formål.
1. At give potentielle aktører en faciliteret mulighed for at besigtige hallen samt stille væsentlige, relevante og kontekstuelle spørgsmål på stedet.
2. At potentielle aktører kan møde hinanden og få en fornemmelse af, hvem der eventuelt kunne give mening at tænke sig selv sammen med for at udvikle og styrke ens eget projektforslag.
21. juni 2023:
Frist for indsendelse af projektforslag.
Juni - august 2023:
Screening af indkomne projektforslag, hvor samtlige godkendte projekter samles i et materiale til deltagerne forud for første præsentationsmøde.
29. August 2023:
Første præsentationsmøde, hvor aktører præsenterer og uddyber deres projektforslag og stiller sig til rådighed for spørgsmål.
Deltagere ved mødet er et bedømmelsesudvalg bestående af fageksperter, Fritids- og Idrætsudvalget, Folkeoplysningsudvalget og repræsentanter fra FIG's bestyrelse og Brugerbestyrelsen for Idrætsanlæggene i Gladsaxe.
September 2023 (efter præsentationsmødet):
Bedømmelsesudvalget bidrager med en udtalelse og anbefaling til valg af tre teams til Fritids- og Idrætsudvalget.
31. oktober 2023:
Fritids- og Idrætsudvalget beslutter, hvilke tre teams, der går videre til anden runde af udvælgelsesprocessen.
Teams udgøres af en eller flere aktører, der kan påtage sig og har kompetencerne til rollen som hovedaktør med en stærk organisation, ledelse og forretningsplan.
November 2023 - januar 2024:
I anden runde kvalificerer de udvalgte teams deres projektforslag, og de vil have mulighed for at indgå samarbejder med andre aktører, der kan bidrage til deres projekt, så det i højere grad målretter sig ambitionen for hallen i den midlertidige overtagelse.
Hvert team modtager 50.000 kroner til kvalificeringsfasen og udarbejdelsen af deres endelige forslag.
6. November 2023:
Facilitering af møde mellem potentielle aktører med det formål at fremme mulighederne for bæredygtige, spændende og mangfoldige projektforslag målrettet ambitionen for hallen i den tidsbegrænsede periode.
31. Januar 2024:
Frist for indsendelse af endeligt projektforslag.
8. februar 2024:
Andet præsentationsmøde, hvor aktører præsenterer og uddyber deres endelige projektforslag og stiller sig til rådighed for spørgsmål.
Deltagere ved mødet er bedømmelsesudvalget, Fritids- og Idrætsudvalget, Folkeoplysningsudvalget og repræsentanter fra FIG's bestyrelse og Brugerbestyrelsen for Idrætsanlæggene i Gladsaxe.
Februar 2024 (efter præsentationsmødet):
Bedømmelsesudvalget bidrager med en udtalelse og anbefaling til valg af den eller de aktører, der midlertidigt skal overtage hallen, til Fritids- og Idrætsudvalget.
1. April 2024:
Fritids- og Idrætsudvalget beslutter, hvilke eller hvilken aktør, der skal overtage hallen i den tidsbegrænsede periode på minimum fem år.
April 2024 (efter beslutning ved Fritids- og Idrætsudvalgets møde):
Kontrakt indgås med aktør(er).
Aktivitetsfasen
Hallen overdrages til de(n) udvalgte aktør(er), hvorefter et tidsbegrænset femårigt udviklingseksperimentarium igangsættes og gennemføres med fokus på midlertidige installationer.
Evalueringsfasen
Erfaringer, effekter og brugen af hallen samles op på løbende og slutevalueres.
Fremtidsfasen
Fremtidigt brug af hallen (efter den tidsbegrænsede periode på minimum fem år) besluttes og defineres.
Generelt
Skøjtehallen blev oprindeligt bygget som et udendørs anlæg i 1960, men blev i 1962 påført tag og facader. Det var imidlertid først den 1. april 1971, at Gladsaxe Kommune overtog skøjtehallen, hvilket skete for en pris af to millioner kroner samt en større sum for diverse løsøre.
Bygningen har løbende gennemgået renoverings- og udviklingstiltag, og der kan findes data på weblager.dk.
Indebærer et projektforslag et behov for fagspecifik rådgivning (fx i form af ingeniørberegninger eller lignende), er det i udgangspunktet projektejers egen opgave at få dette udført. Kommunen står selvfølgelig til rådighed ift. vejledning og dialog.
I udbudsmaterialet finder du meget mere om kontraktlige forhold, vedligeholdelsesansvar og så videre.
Følgende afsnit opsummerer væsentlige informationer, der kan være relevante i forbindelse med udvikling og vurderinger af egne aktiviteter og projektforslag.
Bygningsbeskrivelse
Det er væsentligt at have in mente, at bygningen i udgangspunktet er designet til dens nuværende formål. Indebærer et projekt ombygninger og lignende skal dette derfor selvfølgelig ske i overensstemmelse med brand- og andre myndighedskrav. På nuværende tidspunkt er selve skøjtehallen godkendt til 2.000 mennesker i hallen på samme tid.
Den nuværende elkapacitet i hallen skal anvendes i den nye skøjtehal, hvilket betyder, at der vil være mindre til rådighed i den nuværende skøjtehal, når den nye står klar (forventet i omegnen af 100 ampere).
Taget
Taget er konstrueret til at kunne bære sig selv (en statisk belastning) plus en sikkerhedsbuffer. Dynamiske punktbelastninger eller lignende er derfor i udgangspunktet ikke mulige.
Isfladen
Når isen er fjernet står tilbage et betondæk, der er etableret på et søjlefundament. Der er ingen punktspecifikke udregninger på dækkets bæreevne. Arbejder man på et projekt, der vil påføre dækket mere punktspecifikke belastninger af væsentlig karakter, kræver dette nærmere undersøgelse.
Tribunerne
Tribunerne er støbt i beton, der er lagt ud direkte på en vold af jord. Man vil kunne se, at tribunerne nogle steder mere end andre har sat sig, og det opleves til stadighed, at jorden under betonet sætter sig, hvorfor tribunernes beton løbende repareres.
Plantegninger
På plantegningerne er lokalerne markeret med rumnumre, som der refereres til i galleriet, så det er muligt at forstå sammenhængen mellem galleriet og plantegningerne.
Send en mail til [email protected] for at få tilsendt plantegningerne som dwg.filer til tegneprogrammer.
Området omkring hallen
På de to langsider af hallen er der nogle græsarealer, der på nuværende tidspunkt er en del af flugtvejene for hallen. Disse arealer kan tænkes med i eventuelle projektforslag (selvfølgelig med forbehold for, at krav til flugtveje fortsat skal opfyldes). Syd for hallen er en plads, som Idrætsanlæggene benytter til deponering af jord med videre. Denne plads forbliver sådan.
Nord for hallen er der på nuværende tidspunkt en gennemkørselsvej. Denne tænkes lukket, da gennemkørslen lige så vel kan ske gennem selve parkeringspladserne nord for hallen. Dette tilvejebringer et asfalteret areal foran den nuværende hovedindgang, der kan medtænkes som areal til projektforslag i denne kontekst.
På oversigtskortet nedenfor er markeret hvilke områder, der er i spil, og der vil være referencer i galleriet, så det er muligt at forstå sammenhængen mellem galleriet og plantegningerne.
Udbudsmateriale
Materialet indeholder al relevant, væsentlig og faktuel viden, der er nødvendig for at kunne udarbejde et projektforslag. Heri er der beskrevet nogle skal-kriterier, der skal være opfyldt for at kunne betragtes som et gyldigt projektforslag, samt nogle kan-kriterier, som vil være noget af det, der bliver vægtet og bedømt ud fra senere i udvælgelsesfasen.
Spørgsmål til udbuddet
Alle henvendelser med betydning for udbuddet skal ske skriftligt per mail:
Email: [email protected].
Under Q&A finder du tidligere stillede spørgsmål og dertilhørende svar.
Vær opmærksom på, at alle udbudsrelevante henvendelser og besvarelser offentliggøres anonymiseret her på hjemmesiden.
Spørgsmål skal stilles med henvisning til konkrete oplysninger eller afsnit i udbudsmaterialet, og spørgsmål, som ikke er direkte udbudsrelevante, besvares ikke.
Frist for at stille spørgsmål til udbudsmaterialet: 7. juni 2023.
Frist for seneste offentliggørelse af spørgsmål og svar: 14. juni 2023.
Øvrige spørgsmål
Ved øvrige spørgsmål vedr. processen:
Specialkonsulent Kasper J. Pedersen, telefon 39 57 54 56.
Idrætskonsulent Magnus S. Erck, telefon 39 57 62 16.
Ved spørgsmål af mere generel karakter vedrørende idrætscentret og skøjtehallen kan du kontakte idrætschef Holger Kortbek, telefon 61 60 26 29.
Spørgsmål og svar
Nedenstående fremgår tidligere stillede spørgsmål med relevans for udbuddet.
Spørgsmålene er kategoriseret med reference til afsnit i udbudsmaterialet.
Afsnittet, Periodeafgrænsning
- SPØRGSMÅL
Det lyder som om at vi kun kan få 5 år hos jer, men alligevel vil have mulighed for at ligge der permanent?
SVAR
Det fremgår af udbudsmaterialet, at det er muligt at tegne en tidsbegrænset aftale med en længere varighed en 5 år, hvis dette er begrundet i forretningsplanen for aktiviteten. Det er derfor muligt at byde ind med projekter i dette udbud, der beror på forretningsplaner af længere varighed end 5 år. Det er dog ikke muligt i dette udbud at opnå en permanent eller tidsubegrænset kontrakt.
- SPØRGSMÅL
Må man engagere fonde for at optimere hallen imod ovenstående - også på lang bane udover eventuelt forpagtningsaftale?
SVAR
Ja, man må gerne engagere fonde for at optimere hallen. Hvis etableringsomkostninger eller samarbejdet med fonde medfører behov for en længere periode for forpagtningsaftalen, skal ønske til aftalens længde fremgå af det fremsendt bud/projektoplæg.Det kan være nødvendigt at tage forbehold for at den forpagtningsperiode som fonde, investorer eller ansøger selv ønsker, afhænger af en konkret forhandling med udlejer/kommunen.
Afsnittet, Hvad skal buddet indeholde
- SPØRGSMÅL
Kan kommunen som ejer allerede nu give tilladelse at man påbegynder at involvere fonde i projektfasen med mål om måske at udvikle facilitet både indendørs og udendørs.
- Må man godt iværksætte forespørgsel til fonde på eget initiativ, men på kommunens vegne, hvis proces og forankring angives som forbehold?
- Skal man angive kommunen som juridisk ejer - eller sig selv / sin organisation som kontaktperson?
SVAR
Man kan tage indledende kontakt til eksterne fonde nu.
Det vil være naturligt at gøre den eller de fonde opmærksom på (og tage forbehold for) udbudsprocessen.
Ved kontakt til fonde angives egen organisation som kontakt/ansøger, men det vil være naturligt at gøre opmærksom på at bygningen og grunden er Gladsaxe Kommunes ejendom.
- SPØRGSMÅL
Skal man præsentere et forslag om tid- og stedsfordeling til forskellige interessenter i sin kalkule?
SVAR
Det er ikke et krav, men såfremt det er muligt, er flere detaljer kun med til at give et bedre billede af, hvad det er et givet projekt byder på. Fx ved at beskrive “del-kalkuler” eller lignende.
Afsnittet, Bedømmelsesprocessen og vurderingsparametre
-
SPØRGSMÅL
- Hvordan skal man vurdere en evt. husleje overfor at et kommercielt indtægtsmål er, at skabe råderum for idræts- og kulturflader?
SVAR
Når huslejen fastsættes, vil beregningen afhænge af: hvilken aktivitet/virksomhed der skal være? (kommerciel/ikke-kommerciel), størrelsen af det areal, som aktiviteten/virksomheden skal bruge.
Balancen mellem det kommercielle og ikke-kommercielle beskrives også i en forretningsplan, som viser hvordan man arbejder for at opnå både en økonomisk, men også en aktivitets- eller social bundlinje. -
SPØRGSMÅL
Hvor går grænsen for kommercielt overskud i en sådan kalkule som rummer både en kommerciel og ikke kommerciel aktivitet?
SVAR
Der er ingen grænse for kommercielt overskud. -
SPØRGSMÅL
Kan man i projektering angive at man forestiller sig hvilke CVR, CPR eller foreninger man tager udgangspunkt i - men at man forbeholder sig rette at justere dette i endelig forhandling og fortløbende projektfase?
SVAR
Ja. -
SPØRGSMÅL
Kan man tage udgangspunkt i til formålet oprettede CVR eller foreninger - netop med det formål at skulle drive processen og værtskabet? I så fald skal skitser for dette præsenteres i visionsform eller være faktuelt forankrede? Det kan jo nå at ændre sig mange gange pga. processen?
SVAR
Ja. -
SPØRGSMÅL
- Kan man tage udgangspunkt i nyoprettede foreninger / virksomhed som platform for forpagtningsaftale?
SVAR
Ja, og det er fint at beskrive hvilken foreningstype eller virksomhed (branche), man forestiller sig at stifte, herunder også hvilken deltager-/ejerkreds og økonomisk indskud foreningen/virksomheden forventes at have ved opstart.
Afsnittet, Økonomi
- SPØRGSMÅL
Kan man få oplyst hvad det nuværende forbrug af vand/el og varme er i ejendommen, f.eks. ved at få tilsendt et regnskab fra huset?
SVAR
Nej, desværre. Det nuværende forbrug er ikke retvisende for vurdering af det fremtidige forbrug. Bl.a. fordi bygningens anvendelse ændres og isbanen tages ud af drift. Hertil kommer, at det fremtidige forbrug også er påvirket af den nye anvendelse.
- SPØRGSMÅL
Skal bemærkningerne om m2-priser forstås sådan at det forventes at eksisterende foreninger i kommunen skal betale leje af hallen (i runde tal ca. 200+ kr/m2 svarende til DKK 800.000+ om året) for at kunne benytte de 4000 m2? Dertil kommer forbrug (el/vand/varme/m.m.) og tilbagebetaling af eventuelle etableringsomkostninger.
SVAR
De angivne m2-priser, er det beløb som Gladsaxe Kommune har fået en foreløbig valuar-vurdering af, såfremt arealet skal anvendes til et kommercielt formål.
Gladsaxe Kommune er forpligtet til (jfr. kommunalfuldmagten), at opkræve en markedsleje i det tilfælde, hvor arealerne anvendes til kommercielle formål. Priserne er angivet i forskellige intervaller, afhængigt af arealernes beskaffenhed og beliggenhed i bygningskomplekset.
Det fremgår indledningsvist af udbuddet, at der ikke er kommunalt tilskud til bygningsdrift eller til støtte for aktivitet.
- SPØRGSMÅL
Hvis vi skulle involveres i et sådan arrangement, ville vi nok skulle bruge noget hjælp økonomisk. Fordi det nok ville betyde vi skulle flytte fra (...) til idrætsanlæggene. Hvilket ville være en svær manøvre fordi vi allerede har investeret så meget.
SVAR
Af økonomi til processen for Nyt liv i den gamle skøjtehal og omstillingen af bygningen fra isarena til hallens nye formål er der afsat 3 mio. kr. Der gives ikke tilskud til flytning af en eksisterende virksomhed/aktivitet til den gamle skøjtehal.
- SPØRGSMÅL
Vil kommunen engagere overskydende økonomi (oprindeligt 3 mio - nu estimeret 2,5 mio?) i proces for målrettet tilpasning af faciliteten som partner med fonde / eksterne?
SVAR
Ja.
- SPØRGSMÅL
Kan yderligere økonomi alt efter projektets vinkler og tidshorisont komme i spil - evt. Hvilken?
SVAR
Der er ikke yderligere kommunal økonomi til projektet p.t.
- SPØRGSMÅL
Hvordan vurderer kommunen værdien af de foretagne investeringer af permanent karakter, ved aftalens ophør?
SVAR
Der vil i udgangspunktet ikke være tale om, at kommunen opkøber de eventuelle indretninger, som byder har etableret.
- SPØRGSMÅL
Er det foreningerne sammen der skal sørge for/hyre f.eks. en slags halmester, der sørger for den daglige drift eller stiller kommunen nogen an her?
SVAR
Den som forpagter hallen (eller en del af den), skal enten betale for eller selv stå for alle, almindelige servicefunktioner (rengøring, småreparationer, affaldshåndtering mv).
Kommunen stiller ikke med personale til dette.
- SPØRGSMÅL
Hvem har ansvaret for bygningens nuværende fysiske faciliteter fremadrettet, f.eks. tag, toiletter, mv.? Det ansvar er vel en del af lejen af hallen?
SVAR
Kommunen har fortsat ansvaret for tag, ydervægge, vinduer og døre. Kort sagt, bygningens konstruktion, klimaskærm og eksisterende installationer af ventilation, vand, kloak, alarm og lignende. Typisk bygningsdele, inventar og installationer, som er nagelfaste i bygningen.
- SPØRGSMÅL
Hallens udlejningspris fremgår til 800.000 kr 4000 kvm for kommercielle formål. Er der lavet nogle beregninger af, hvor meget I forventer foreninger bør betale af dette beløb?
SVAR
Nej. Da der ikke gives kommunalt tilskud til brug af hallen, der er udelukkende foretaget en vurdering af et forventet huslejeniveau for kommercielle formål. Det er forventningen, at også foreninger vil være afhængig af at etablere og tilbyde kommercielle aktiviteter, for at være i stand til at betale for de omkostninger, som er forbundet med at drive og benytte hallen.
Afklaring i forhold til bygningen
- SPØRGSMÅL
Findes der regler for udbuddet om at hallen ikke MÅ opvarmes eller at det skal foregå på særlig vis eller særlige perioder?
SVAR
Hallen er uopvarmet og isoleret. Den kan ikke opvarmes, som den står nu.
- SPØRGSMÅL
Må hallen få foretaget ændringer, der enten øger isoleringsgrad permanent og/eller øger mulighed for aktivitetsbaseret og kalenderdrevet varme?
SVAR
Der er ikke noget lovgivning som taler imod. Der er noget byggeteknisk som skal være korrekt udført. Eventuelle ansøgning om tilladelse til bygningsændringer kræver fuldmagt fra Børne- og Kulturforvaltningen.
- SPØRGSMÅL
Hvis hallen må isoleres: hvad må hallen opvarmes til og efter hvilke klima/bæredygtighedskrav?
SVAR
Det er forventningen at en eventuel isolering skal efterleve BR18 (gældende bygningsreglement) som minimum. Der skal derfor laves en ansøgning til byggemyndighederne, som tager sig af de specifikke emner.
Man kan før ansøgningen rette henvendelse til byggemyndigheden og anmode om en forhåndsdialog for præcisering af kravene.
Eventuelle ansøgning om tilladelse til bygningsændringer kræver fuldmagt fra Børne- og Kulturforvaltningen.
- SPØRGSMÅL
Må gaskanoner undersøges at blive benyttet punktvist ved særlige arrangementer eller aktiviteter, hvis der tages hensyn til klimabelastning?
SVAR
Det er ikke muligt at svare entydigt på dette for det afhænger af hvorvidt projektet også indeholder større eller mindre ombygninger. Men hvis der bygges helt om, herunder introduceres nye varmekilder, skal der laves ny brandstrategi som skal indeholde konkrete informationer om dette.
- SPØRGSMÅL
Må der lægges varme ovenpå på nuværende betongulv - eller må anlæg justeres så det kan varme stedet for at køle? Således kan man lægge et mindre gulv eller andet materiale ovenpå beton der kan holde på varmen ved evt. barfods-idræt.
SVAR
Køleanlægget kan ikke justeres, så det giver varme i stedet for kulde. Køleanlægget fjernes i efteråret 2023.
Der er ikke noget lovgivning som taler imod bygningsændringer, fx i gulvet, men der er noget byggeteknisk som skal være korrekt udført. Eventuelle ansøgning om tilladelse til bygningsændringer kræver fuldmagt fra Børne- og Kulturforvaltningen.
Fra den 1. april til og med den 21. juni kan du indsende dit projektforslag til [email protected]. Husk, at notere hvilken organisation, du kommer fra, samt fulde navn, email og telefonnummer.
Vi ser gerne, at du orienterer dig grundigt i udbudsmaterialet, inden du sender dit projektforslag.
Vi glæder os til at høre om dine idéer.
Galleri
Til inspiration og overblik finder du nedenstående billeder af de forskellige områder, der kan tænkes med ind i projektideer.
Ved billedernes titel står et nummer, der refererer til plantegningerne, som du finder under Bygningen, området og plantegninger.
Du har muligheder for at se billederne i fuld størrelse ved at klikke på dem.